Connect with us

БулевАРТ

Най-красивата за всички времена: Големите момичета се нуждаят от големи диаманти(ГАЛЕРИЯ)

Публикувана

на

Бяла кожа, тъмна коса, виолетови очи – това е магията на невероятната красавица Елизабет Тейлър. Животът й е изпълнен с толкова много, че то би могло да запълни живота на няколко души.

Но и всичко останало също си е на мястото. От мига, в който „Метро Голдуин Майер“ (MGM) подписват договор с нея през 1943 г., до края на контракта в началото на 60-те години и по-късно, Тейлър редовно е наричана най-красивата жена в света. Този етикет й се лепва като цена върху 33.19-каратовия диамант „Круп“, един от любимите й скъпоценни камъни.

 На 23 март си отива от белия свят неповторимата за всички времена  Елизабет Тейлър.

8 сватби, 7 развода, 4 деца, внуци, над 100 роли в киното, два Оскара, около 70 влизания в болница, няколко смъртоносни болести.Но в същото време и много приключения, страст, хумор и любов.

 

Елизабет Тейлър е нещо повече от звезда. Тя е неописуема комбинация от красота, блясък, любови, каузи. Един живот изпълнен с динамика. Актрисата прави всичко с размах. Защото просто е най-голямата кинозвезда на всички времена.

Ненаситна за живота, нейното мото беше „колкото повече, толкова по-добре“. Накрая издъхна от застойна сърдечна недостатъчност. Лиз Тейлър изкара последните два месеца в болницата „Седърс Синай“ в Лос Анджелис.

Елизабет Тейлър

На 70-ата си годишнина Елизабет обяви: „Снощи купонясвах, утре също съм на купон. През уикенда мисля пак да празнувам. Чувствам се на 45!“

Може и да се е чувствала млада, но животът й е изпълнен с толкова много от всичко, че то би могло да запълни живота на няколко души. 8 сватби, 7 развода, 4 деца, цял отбор внуци, над 100 роли в киното, два оскара, поне 70 влизания в болница, няколко смъртоносни болести, включително и операция от тумор на мозъка. Да не забравим двата престоя в центъра за лечение на наркомании и зависимости „Бети Форд“.

Страстна и ненаситна, грабеща от живота с двете шепи.

Тейлър е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон. Първите 7 години от живота си прекарва там. По-късно със семейството си се местят в ЛА. Едва на 10 години малката Лиз прохожда в киното. „Детството ми свърши от този момент. Не съм имала гаджета, не съм имала приятели на моята възраст освен други деца актьори.

За първи път се омъжва на 18 г. за Конрад Хилтън-джуниър, а за последен – на 59 г. за Лари Фортенски. Но най-пагубен се оказва бракът й със сенатора Уорнър. Женитбата с него изважда наяве всичко лошо у Елизабет. По това време напълнява до неузнаваемост. Високата 163 см звезда става 82 кг. „Докато живях във Вашингтон, бях нещастна, самоунищожителна. За 5-те г. там бях най-самотният човек в света.“ По същото време започва и да пие

Последните й години са свързани с борбата с болестите, за благотворителни каузи и появявания по тв програми и шоута. През 1997 г., след като й изрязаха доброкачествен тумор на мозъка, тя позира плешива на корицата на сп. „Лайф“.

През юни 2002 г. пребори и рака на кожата – премина през курс радиолечение и през септември беше здрава.

През 1991 г. основа фондацията “Елизабет Тейлър” за борба със СПИН. „За първи път използвам славата си за нещо хубаво. Работата ми в тази фондация за мен има много по-голямо значение от всичките ми филмови роли.“ Дебютът й в киното е през 1942 г. в Лос Анджелис. Първата й роля е във „Всяка минута се ражда един”, а година по-късно се снима в „Ласи се връща у дома”. С образа на момичето в „Национално кадифе” през 1944-та тя става звезда. Постепенно Елизабет търси по-тежки роли и в следващите си участия прави много силни изпълнения, като в „Живот с татко” (1947 г.), „Бащата на невястата” (1950), „Американска трагедия” (1951), „Последният път, когато видях Париж” (1954), „Гигантът” (1956) и „Окръг Рейнтри” (1957). Върхът в кариерата й през този период е изпълнението й в адаптацията на „Котка върху горещ ламаринен покрив” (1958) и „Внезапно през миналото лято” (1959)

Тя печели „Оскар” за ролята си на нюйоркски куриер във филма „Батърфийлд 8” през 1960 г. Три години по-късно Тейлър се влюбва в английския актьор Ричард Бъртън по време на снимките на „Клеопатра”. Именно тази роля я закова на звездния небосклон. Макар че след нея много красавици се превъплътиха в Клеопатра, именно Елизабет остана символът в киното на египетската царица.

Друга знаменита нейна роля е в „Кой се страхува от Вирджиния Улф?”, с която печели за втори път „Оскар“ за главна женска роля. С голямата си любов Бъртън играе отново в Шекспировата пиеса „Укротяване на опърничавата” (1967), а после правят заедно още 5 филма

Получава „Златен глобус“ за най-добра главна женска роля и за цялостен принос. Британската филмова академия също я отличи за най-добра главна женска роля през 1966 г. и за цялостен принос през 1999. През май 2000 г. заедно с Джули Андрюс тя получава титлата Носителка на ордена на британската империя от кралица Елизабет II.

Брюнетката с виолетовосини очи покорява не само големия екран, но става мечта за милиони мъже по света. Колкото повече расте популярността й, толкова повече кандидати се редят на опашка за ръката й. Само 7 са мъжете, успели да я заведат до олтара. Единият от тях дори го прави два пъти. Той е голямата й любов, актьорът Ричард Бъртън.

Първи в съпружеската листа е наследникът на хотелската верига „Хилтън“. Ники Хилтън слага брачна халка на ръката на Лиз, както я наричат в холивудските среди, когато няма и 18 г. Младите се венчават на борда на кораба „Куийн Мери“ през 1950 г.

Две години по-късно Елизабет се врича във вярност на британския актьор Майкъл Уилдинг.

След още 5 г. тя вече е омъжена за актьора продуцент Майкъл Тод. Световната преса подробно разказва за лудориите им на медения месец в Акапулко. Двамата изглеждат щастливи и влюбени, но смъртта отнема Майкъл от Лиз. Тя скоро заменя черната вдовишка воалетка с булченски воал, встъпвайки отново в брак с четвъртия си съпруг Еди Фишер. Сватбата с не по-малко популярния от нея актьор е през 1959 г.

Най-щастливият период в живота на актрисата е срещата с големата й любов Ричард Бъртън. Казват си „да“ за първи път на пищна церемония през 1964 г. Следват бурни скандали, изневери, запои и сдобрявания, с които вестникарите пълнят 10 години жълтите си страници. Елизабет Тейлър събира сили да се разведе с него през 1974 г. Година по-късно той отново й пада на колене и тя пак облича за него сватбената рокля. Идилията продължава 12 месеца.

Двамата имат осиновена дъщеря Мария. Бъртън умира през 1984 г. от алкохолизъм, а Лиз до последния си дъх разказва пред сп. „Лайф“, че не спира да го сънува и мечтае да отиде на небето при голямата си любов Ричард. Американското списание „Лайф“ ревностно следи живота на актрисата. То е хроникьор на появяването на четирите й деца. Освен Мария, Елизабет има двама синове от Уилдинг и дъщеря от Тод.

Ето ги и любимите 17 вдъхновяващи цитата на Елизабет Тейлър от биографията й:

1. “За да станеш легенда, е нужно първо да умреш.”

2. “Одобрявам далеч не всички постъпки, които съм направила, каква съм била и каква съм сега. Но съм такава, каквато съм. Бог е свидетел, аз съм аз.”

3. “В Ню Йорк аз разбрах, че няма по-добър дезодорант от успеха.”

4. “Бог знае, че никога в живота си не съм търсила лесни пътища. Винаги съм разбирала, че трябва да се сблъскаме с всичко, което животът ни е приготвил, с пълна сила. Мисля, че хората се формират като скалите в природни условия, благодарение на опита, сърдечните загуби, съжаление за грешки, за вина, за срам…”

5. “С времето започваш да съжаляваш за всички извършени от теб грехове, както и за някои, които още не си извършила.”

6. “Проблемът с хората, които нямат никакви пороци е, че можеш да си напълно сигурен, че те имат някои доста досадни добродетели.”

7. “Не очаквайте от мен заявление, че няма повече да се омъжвам.”

8. “Странно нещо! Търпението идва с годините. Колкото по-малко години живот остават, толкова по-голяма е способността ни за търпение.”

За един от упоритите й обожатели:

9. “Ако се снимам успешно, ще го направя и без Хюз, а ако ще бъда просто жена, няма да съм неговата! А милионите – сама ще си ги спечеля!” / така и прави ? /

twig.bg

Advertisement

Facebook