Connect with us

БулевАРТ

Новата Клеопатра – Анджелина Джоли или Лейди Гага?

Публикувана

на

В образа на Клеопатра сме виждали актриси като Клодет Колбер, Вивиан Лий и, разбира се, Елизабет Тейлър.

Лейди Гага и Анджелина Джоли са в оспорвана битка за една от най-желаните роли в Холивуд – тази на Клеопатра, съобщи в. Дейли Стар . Римейкът на филма ще е с огромен бюджет.

Как е изглеждала Клеопатра? Дебатът за почти митичната владетелка на Египетското кралство отново е на дневен ред, след като в интернет се завихри спор дали Лейди Гага или Анджелина Джоли са по-подходящи за ролята в нов евентуален проект на Sony.

.
Анджелина Джоли води преговори с продуцентите за ролята от месеци. Лейди Гага също има претенции за нея след огромния успех на филма „Роди се звезда“, с който дебютира в главна роля.

Елизабет Тейлър се утвърди като кралицата на Холивуд с тази роля във филма от 1963 г. Лентата навремето печели четири награди „Оскар“. Връзката на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън по време на снимките предизвиква скандал и засилва любопитството. Сега обаче продуцентите от „Сони“ подготвят цитирам неприличен, кървав политически трилър, представен от женска гледна точка. Анджелина Джоли е лауреат на една награда „Оскар“ за Луди години и три Златен глобус. Лейди Гага има шест награди Грами, три БРИТ и една Еми. Тя спечели и „Златен глобус“ за песен.

Споровете този път обаче най-вероятно ще надскочат претенциите коя актриса ще изиграе най-добре ролята и ще стигнат до това дали въобще за ролята е подходяща светлокожа жена.

В Златната ера на киното се смята, че една плътна очна линия и черната перука са достатъчни, за да трансформират която и да било бяла жена в Кралицата на Нил.

През 1999-а Леонор Варела поема ролята в мини телевизионен сериал, което отбелязва малък прогрес по въпроса. Актрисата е от чилийски произход, не е със снежнобяла кожа и е с по-екзотични черти. Но 20 години по-късно малцина си спомнят за нейното превъплъщение на Клеопатра за сметка на това на Елизабет Тейлър.

Упоритият отказ за ролята да бъде наета цветнокожа жена от години изглежда обиден за тези, които искрено вярват, че владетелката не е била бяла. Историците описват Клеопатра като етническа гъркиня, но през последното десетилетие това предположение все повече се подлага на съмнение.

През 2009-а екип от археолози намира останките на жена, за която се предполага, че е принцеса Арсиное, сестрата на Клеопатра.

Изследователите смятат, че останките на Арсиное, открити в Ефес, Турция, показват, че нейната майка, както и тази на Клеопатра, са били африканки. Това, че майката на Арсиное е африканка, е истинска сензация, която хвърля малко повече светлина върху семейството на Клеопатра, както и за връзката между двете сестри.

Година преди това египтоложка на име Сали Ан Аштън прави сензация като представя триизмерно анимирано изображение на Клеопатра. Шокът идва от факта, че кадрите не представят владетелката като бяла, а като цветнокожа жена с афро-плитки. Аштън и екипът й използват методи от криминологията, за да създадат изображението.

Според изследователката Клеопатра не е била с напълно европеидни черти и подчертава, че семейството й е живяло в Египет 300 години, преди тя да се възкачи на трона. Това кара мнозина да се запитат ако има нов филм за нея и в него трябва да участва жена от смесена раса, коя би била тя.

Хора, които вярват, че Клеопатра е била цветнокожа, предлагат имена като Дженифър Лопез, Риана и Приянка Чопра. Трите звезди имат нещо общо помежду си – и трите са красиви.

Истинската Клеопатра обаче може би не е била.

Монета с изсечен неин образ, датирана от 32 година пр. Хр., е открита през 2007-а. На нея тя не изглежда като зашеметяващите богини, които Холивуд ни представя в нейния образ. Вместо това има голям нос, тънки устни и заострена брадичка.

Важно е да се отбележи, че мнението на древните историци до голяма степен се припокрива с описанието и те никога не са я описвали като неземна красавица.

Плутарх например пише, че нейната красота не е несравнима с тази на други жени, но присъствието й е неустоимо, а всичко, което казва и прави, е омайващо.

Новите открития показват, че начинът, по който мислим за Клеопатра, трябва да бъде променен в повече от една насока.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook