Connect with us

На път

От дивана: На разходка в най-зашеметяващите паркове по света (Видео)

Публикувана

на

Пролетта дойде и сега може да я посрещнем подобаващо с виртуална разходка из най-красивите градини в света.

 

 

Възползвайте се максимално от времето, в което си седите на дивана и спокойно сърфирате из интернет, за да попътешествате с чаша чай в ръка из няколко впечатляващи градини.

 

Ето и предложенията:

 

1. „Кю Гардън” в Ричмънд, Англия

Като за начало започваме с британското бижу – Кралската ботаническа градина „Кю Гардънс”, която е обявена за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Може да се разходите из 150 декара гори, да чуете шумоленето на 14 000 дървета и да се възхитите на над 50 000 растения. Градината си има и замък с богата културна история на близо 400 години. Не пропускайте да посетите арборетума, който представлява жива библиотека от дървета, а също така и галерията Marianne North, в която има над 800 картини на растения и цветя. Има и няколко красиви исторически постройки, разпръснати из градината, включително и будистка постройка – пагода, построена през 1762 г. за графиня Августа Каролина София Ройс цу Еберсдорф.

 

 

2. Градината на Клод Моне в Живерни, Франция

Водните лилии на Моне, които присъстват в 250 негови картини, са вдъхновени от красивата му градина в Живерни, Нормандия. Има писмени свидетелства, според които Моне се влюбил в селото, още щом го видял от прозореца на влак, в който пътувал. Известната картина „Езерце с водни лилии” представлява японски мост, под който се вижда гледката от самата градина в Живерни. Моне прекарва последните 30 години от живота си в рисуване, вдъхновен именно от цветята и слънчевата светлина, пречупваща се в езерето и росата по листата на растенията. Самият Клод Моне казва: „Градината ми е моето най-красиво произведение на изкуството“.

 

 

 3. Имението на Уедсъдън, Англия

Величественото имение на Уедсъдън представлява ренесансов замък във френски стил. То е построено през XIX век и в него могат да се видят невероятни съкровища и богата художествена колекция. От края на 1800 г. в него живее семейство Ротшилд, като първият му собственик е банкерът барон Фердинанд Ротшилд, а последният -Джеймс Ротшилд, напуснал къщата, дарявайки по-голямата част от колекцията на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство. Фондация „Ротшилд” продължава да управлява имението и днес, като дава възможност на всеки, който желае, да посети градината към него. Тя е проектирана във викториански стил още от първия собственик – Фердинанд Ротшилд, а е разширена по-късно от сестра му – Алис Ротшилд.

 

 

 4. Ботаническата градина в Чикаго, САЩ

Ботаническата градина е създадена през 1890 г. върху над 1540 декара. Тя обединява в себе си 27 градини, включително така наречената Английска градина, която първоначално е оградена със стени, Научният център по растенията и Японската градина. Води се собственост на местния горски резерват и се поддържа от Чикагското градинарско общество. Това е асоциацията на градинарите в САЩ, която има най-много членове. Като видите колко е красива градината, ще разберете защо има толкова желаещи да я поддържат. Грижите за нея успокояват, носят радост и вдъхновяват.

 

 

5. Градината „Уисли” в Съри, Англия

Градината „Уисли” в Съри е една от най-впечатляващите с известните си „смесени граници“ – това са лехи, дълги 128 метра и широки 6 метра, оградени от живи плетове. Проектирани са от градинаря Греъм Стюарт Томас. Ако посетите градината, не пропускайте красивата сграда, използвана за лаборатория.

 

 

6. Тропическата ботаническа градина на Хаваите

Запалените ботаници обожават прочутата тропическа градина на Хаваите заради нейните 2000 растителни вида и вековни кокосови и мангови палми. Тя е обособена като отделна градина през 1984 г. от собственика си Дан Дж. Луткенхаус, който решава, че трябва повече хора да имат възможност да я разглеждат. Разположена на Тихоокеанското крайбрежие, тя прилича на къс от рая.

 

 

7. Вашингтонската ботаническа градина

Вашингтонската ботаническа градина е създадена през 1820 г. и е една от най-старите в Северна Америка. Контролира се от Конгреса, а по-конкретно от архитектите и градинарите, отговарящи за Капитолия. В нея може да видите както рози, така и орхидеи, тропически растения, редки и застрашени видове и цветя от целия свят. В градината цъфтят цветя по всяко време на годината –всъщност тя се състои от три по-големи градини – от тази на националния парк, от парка „Бартолди“ и от ботаническата градина в „Оранжерията“.

 

 

 

 8. Паркът „Койкенхоф“ в Амстердам, Холандия

Търсите място, където да видите изложба на цветя? Паркът „Койкенхоф“ е вашето място – на холандски „койкенхоф“ означава „кухненска градина“ – тя съществува от XV век и заема 320 декара. Открива се за посетители през 1950 г. и днес посреща гоидшно над един милион любители на цветята. Но не само на цветята – в нея може да се види вятърна мелница от XIX век и мозайка от цветни „крушки“ – на площ от 250 квадратни метра греят 50 000 лалета, зюмбюли и минзухари.

 

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook