Connect with us

Миш-маш

Печена ципура със сол и меден сос

Публикувана

на

Атрактивна, вкусна и лесна рецепта. Става с всякаква риба, но е най-хубава с белите риби. Можете да напълните рибата с каквито ароматни подправки имате.

Продукти за 4 човека:

  • риба (ние използвахме ципура) – 700-800 г
  • мащерка – 1 вр.
  • магданоз – 1/2 вр.
  • лимон – 1 бр.
  • сол, пипер
  • морска сол – 2 кг
  • белтък – 2 бр.

за винегрета:

  • лимон – 1-2 бр.
  • сол – 1/2 ч.л.
  • едра горчица – 1 ч.л.
  • мед – 1 ч.л.
  • зехтин – 100 мл

Начин на работа:

Загрейте фурната на 180С и застелете подходяща тава с хартия за печене.

Поставете солта, заедно с двата белтъка в подходяща купа и разбъркайте добре с ръце. Почистете рибата от люспите и от вътрешностите. Измийте я добре под течаща вода. Не забравяйте да почистите кръвоносния съд, тъй като в противен случай има опасност рибата да горчи. Подсушете добре рибата с кухненска хартия. Овкусете я със сол и пипер отвътре, като втриете добре подправките в месото.

Поставете около 1/3 от солта в тавата и я оформете с ръце, така че да направите “легло” за рибата. Поставете боровите клонки върху леглото от сол. Отгоре поставете рибата и я напълнете добре с прясна мащерка, магданоз и нарязан лимон. Внимавайте лимонът да не е с дебела кора, тъй като може да направи рибата горчива. Покрийте цялата риба с останалата сол, като я оформите внимателно с ръце. Прехвърлете тавата в предварително загрятата фурна и печете около 25 минути.

През това време направете винегрета. Измийте лимона и настържете кората на ситно ренде. Поставете я в широка купичка с обло дъно. Поставете солта, горчицата и меда и разбъркайте с помощта на бъркалка за яйца. Започнете да добавяте от зехтина на тънка стуйка, като бъркате без да спирате. Прибавете цялото количество зехтин по този начин.

Когато рибата е готова я извадете от фурната и я оставете за 5 минути леко да се охлади. Счупете солта с гърба на супена лъжица и внимателно я премахнете от рибата. Можете да почистите малките трошички сол с четчица. Разделете рибата на филета и сервирайте с винегрет.

twig.bg

Advertisement

Facebook