Connect with us

На път

Петра – розовата перла от камък на Йордания

Публикувана

на

Петра на гръцки означава „камък“или „скала“. Розово-червената крепост (такъв е цветът на скалите, съответно и на сградите) е хипнотизираща.

Градът  от камък – Петра

И е добро начало за пътешествие в Йордания, в която ви очакват само чудеса. Приказният град е  разположен в „долината на Моисей“. Разположението на града е играло голяма роля за него в древността, а именно градът е пресечна точка на пътищата, водещи на запад към Газа, Бостра и Дамаск на север, Червено море и Персийския залив от друга страна. Името на града означава “скала”, което е логично, разбира се, а по всичко личи, че жителите на Петра майсторски са владеели изкуството на каменоделието.

За да стигнете до този внушителен древен град, трябва да преминете през дългия един километър прохладен каньон Сик. Каньонът е широк 3-4 метра и висок 200 метра. Първото нещо, което ще се разкрие пред вас, е Съкровищницата на фараона (Al Khazneh) – величествена сграда с фасада, изсечена от огромна скала, а според легендата на върха й се крие фараонско съкровище.

 

Едно от седемте чудеса на света

Територията на града е голяма, а забележителностите много. Данните сочат, че постройките датират от различни епохи, поради различни владетели на града. Сред тях са били идумеите (18-2 в. пр. н.е.), набатеите (2 в. пр. н.е. – 106 г. до н.е.), римляните, византийците и арабите. През 12 в. пък градът е завладян от кръстоносците.

Петра-каменното бижу на Йордания

Този наслоен с история град предлага множество забележителности, като владетелски гробници, римски амфитеатър с места за 4000 зрители и манастира Ad Deir.

Град Петра

Истината е, че за да разгледате качествено това магическо място са ви нужни 2 дни или пък да наемете бедуин, с който задължително трябва да се пазарите, за да не го обидите и той да ви разведе срещу скромна сума из дебрите на Петра.През 1985 година Петра е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а от 2007 година е избрано за едно от чудесата на света.

 

Със сигурност пътешествие до тези чудни земи ще ви зареди с много енергия, но има още куп забелжителности, на които трябва да обърнете внимание в Йордания:

 

Акаба (Aqaba) e морски, курортен град намиращ се в северната част на Червено море. Мястото е идеално за практикуване на гмуркане и шнорхелинг.

Aдаба

Можете да видите 140 вида корали и около 40 вида риби. В града може да се запознаете с традициите и бита на местното бедуинско население. Акаба е идеална отправна точка до Петра. Само на час и половена с такси или с градския транспорт.

twig.bg

Advertisement

Facebook