Connect with us

БулевАРТ

„Плетачката на дантели“ на 67 (Галерия)

Публикувана

на

„Малката, сладка Изабел“, както я наричат французите, „порасна“ с още една година. На 16 март т.г. актрисата навърши 67. Зад гърба си има култови филми като „Плетачката на дантели“ и „Церемонията“, множество награди, между които наградата на БАФТА за обещаващ дебют за ролята си в „Плетачката на дантели“ /1978 г./ , купа „Волпи“ от фестивала във Венеция, „Златната палма“ в Кан 2001 г. за ролята си във филма „Пианистката“, „Сезар“ за най-добра актриса през 1996 г. и „Златен глобус“ за драматичната си роля във филма „Тя“ на Пол Верховен /2017 г./, както и втори „Златен глобус“ за същия филм.

Изабел Юпер на 66

Малцина знаят, че през 2008 г. актрисата се снима у нас във филма на Урсула Мейер „Дом“, който почти изцяло е заснет край Ямбол. Малко са и хората, които знаят, че Изабел знае перфектно руски език, с който се дипломира във Факултета по православни и източни езици на Версайската консерватория. По време на следването си взима уроци по актьорско майсторство и по-късно завършва и драматично изкуство.

Изабел Юпер НА 66

Актрисата е родена в Париж на 16 март 1953 г. и израства в многодетно семейство на интелектуалци. Баща й е индустриалец, а майка й – учителка по английски език, която владее до съвършенство пианото. Вероятно това помага на Изабел Юпер да изиграе така блестящо ролята си в „Пианистката“.

Всичките пет деца от фамилия Юпер са „захранени с култура“, пишат френски критици, които се гордеят с всестранната надареност на своята „сладка Изабел“.

Изабел Юпер НА 66

Филмовата кариера на любимката на французите започва с второстепенни роли, в които тя играе тийнеджърка-бунтарка.

Изабел Юпер НА 66

Шансът й да бъде забелязана се усмихва благодарение на режисьора Бертран Блие. Неговият филм „Les Valseuses“ /прев. „Валсиращите“, 1974 г./ е гледан от над 6 милиона зрители само във Франция. И ето че само 2 години по-късно Изабел получава предложение за главната роля във филма на Клод Горета „Плетачката на дантели“ /1977 г./. Той слага началото на международната й кариера.

Изабел Юпер НА 66

Актрисата е най-сниманата от чуждестранни режисьори французойка. Участвала е в десетки италиански, немски, американски, британски и дори в азиатски филмови продукции.

Изабел Юпер НА 66

Прехвърлила 60-те, „малката, сладка Изабел“ продължава да е все така красива и вълнуваща. За много французи Изабел Юпер олицетворява образа на съвременната французойка. Тя е „изтънченост и скрит копнеж, дързост и нежност едновременно“, пише един критик, и много вероятно това, което казва за Изабел, да съвпада с еталона на френското общество за най-харесвания тип жена.

twig.bg

 

Advertisement

Facebook