Connect with us

Без категория

По пътя на братя Грим от Ханау до …града на Бременските музиканти(ГАЛЕРИЯ)

Публикувана

на

Днешната земна цивилизация би била доста по-различна без приказките на Братя Грим. И значително по-скучна. Завещали са ни повече от 200 произведения, които се четат далеч отвъд пределите на родната им Германия и са преведени на 160 езика.

През годините самите те променят, на места почти до неузнаваемост, записаните от тях приказки, тъй като са притискани от собственото си време и неговите повели историите да добият по-художествен и християнски вид. Братята Якоб и Вилхелм Грим са най-известните пазители на приказки в Германия.  Якоб е роден на 4 януари 1785 г., а Вилхелм – на днешната дата през 1786 г. в Ханау, Германия.

Приказен път свързва местата, където са расли, учили и работили германските разказвачи на приказки и техните герои.  Той преминава през Касел, където двамата братя са учили, за да достигне до северния Бремен, където са се подвизавали техните музиканти от приказките.

От родното място Ханау

Ханау е много стар град, известен като родно място на братя Грим. Тук е роден и композиторът Пол Хиндемит.

За пръв път старият град се споменава в регистри през 12 век, но останки от римски крепости са намерени в града в близост до стария римски път за Франкфурт. Братята не са творили в града, но той ги почита. Зад паметника на братя Грим е сградата на новото кметство.

Ханау – родното място на братя Грим

В музея в Касел

В малкото градче двамата братя са работили навремето като библиотекари. Музейната атракция „Светът на братя Грим” е разположена върху 1600 кв.м площ и се намира в парк в центъра на града, в който Вилхелм и Якоб Грим са живели от 1796 г. до 1841 г.

Музеят в Касел

Музеят се намира в двореца „Белвю“, а скулптурната фигура на преден план не дава възможност за объркване. В музея на Касел са изложени ръкописи и различни издания на сборниците на братя Грим, чието творчество е обявено от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.В музея има помещение, в което деца могат да бутнат вещица в нейната пещ, както това са направили Хензел и Гретел, както и да седнат на една маса заедно със седем джуджета, както това прави Снежанка. Огледало, което може да попитате коя е най-красива на света, гъста гора, зад която се крие в стогодишния си сън Спящата красавица, и още много интерактивни елементи и мултимедийни експозиции представят приказния свят на Братя Грим.

Maрбург

Марбург е свързан с академичното образование на братята. Първоначално те възнамеряват да станат юристи и постъпват в правния факултет на местния университет „Филипс“.

Основан през 1527, „Филипс“ е първият протестантски университет в Европа.Бързо обаче интересът към изучаването на собствения език и фолклора взима връх.

Щайнау

Братя Грим са прекарали част от детството си в Щайнау – градче, вблизост до родния им Хайнау.

В сградата на някогашната община в ренесансов стил, наричана днес Дом на братя Грим, се намира музей, посветен на живота и творчеството им.

Бад Вилдунген – Бергфрайхайт

Снежанка и седемте джуджета, според данните събрани от Якоб и Вилхелм Грим, са живеели в района на селцето  Бад Вилдунген – Бергфрайхайт,  Червената шапчица се е отдавала на приключенията си между селата Алсфелд и Фрицлар1 а езерото на баба Хола вероятно може да бъде открито във Хохмайснер.

„Котаракът в чизми“-склуптора

Замъкът Ханщайн
Нагоре по течението, там където се срещат реките Везер и Фулда, се намира гората Кауфунгер. В нея се разиграват много от приказките на братя Грим.

Недалеч от това място, близо до стария университетски град Гьотинген, може да посетите руините на готическия замък Ханщайн, построен през 862 г. В миналото замъкът е бил убежище на разбойници, които причаквали злочестите търговци, пътуващи през долината Вера.

twig.bg

 

Реклама
Advertisement

Facebook