Connect with us

Моето място

Подаръците на коронавируса: Разходка във Виена… от дивана (Видео)

Публикувана

на

Културните институции във Виена затвориха врати заради ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса, но това не означава, че културният живот там е замрял. Благодарение на съвременните технологии редица музеи могат да бъдат разгледани удобно от дивана вкъщи. Гугъл си партнира с повече от 1200 музеи и галерии в цял свят, които виртуално отварят колекциите си и предоставят безплатна възможност за обиколки в залите и коридорите им. В „Google Arts & Culture“ може да „посетите“ редица виенски музеи, без да напускате дома си и да се редите на опашки. Сред тях са световноизвестните Албертина, Музеят за история на изкуството, Природонаучният музей, Белведере и Дворецът Шьонбрун:

https://artsandculture.google.com/partner/albertina-vienna

https://artsandculture.google.com/partner/belvedere

https://artsandculture.google.com/partner/kunsthistorisches-museum-vienna-museum-of-fine-arts

https://artsandculture.google.com/partner/natural-history-museum-vienna

https://artsandculture.google.com/partner/schloss-schoenbrunn

Всеки ден от 15 часа виенско време – 16 часа българско – „Белведере“ предлага кратки тематични обиколки в социалните медии Instagram, Twitter, YouTube и Facebook.

Музикантите са сред най-засегнатите от рестриктивните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Десетки културни институции решиха да отменят всички концерти и представления. Затова някои музикални институции, включително и Щатсопера, излъчват изпълненията си онлайн. Дори когато зрителните зали са празни и завесите остават спуснати, виенската Щатсопера се опитва да следва графика си и още на 15 март тя отвори архива си и започна предоставя безплатно в цял свят записи на оперни и балетни спектакли онлайн. Представленията започват в зависимост от продължителността – в 17 или 19 часа австрийско време.

Обществената телевизия ORF 2 ще излъчи на 20 март от 22, 30 часа премиерата на операта „Фиделио“, която бе планирана за 16 март. Режисурата е на австрийския кино ас и носител на „Оскар“ Кристоф Валц. Единствената опера на Бетовен е най-очакваните събития във Виена в юбилейната година, посветена на 250-годишнината от рождението на композитора. Репетициите се проведоха миналата седмица в „Театър на дер Виен“ без публика и бяха записани. За тези, които нямат възможност да гледат представлението по телевизията, спектакълът ще бъде предаван от 19 часа в  класическата платформа www.myfidelio.at. Това е първата продукция, чийто запис е направен от ORF без жива публика.

https://www.staatsoperlive.com/

twig.bg

 

Advertisement

Facebook