Connect with us

Здраве

Постите като духовно пречистване: какво да ядем, включен ли е сексът и алкохолът…

Публикувана

на

Да постиш или не е въпрос на избор, особено днес, когато все по-малко хора следват традициите. Но е добре да знаем как стоят нещата, а не просто да следваме нещо, което всички правят, без да знаем защо.

Какво да ядем по време на пости? Духовно или телесно пречистване? Включен ли е сексът в постите, а алкохолът? Тези въпроси вълнуват много от хората, които постят, а и околните.

Според църковните предписания, от където всъщност идва тази традиция, постът не е диета, а един от начините човек да се бори с плътта си и да се приближи до Бога.

Защо се пости?

Постът е подготовка за големите християнски празници. Стремеж душата и тялото да се отърсят от това, което им пречи да бъдат свободни и да бъдат по-близо до Бога.

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа (Мат. 4:2), за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово.

 

Какво не може да се яде?

Има различни начини на постене. По принцип повечето хора не ядат месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца до Великден. През целия пост риба се разрешена два пъти – на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница.Някои използват постите като възможност за прочистване на организма от токсините, сега са много модерни и веганите, които реално постят непрекъснато. Специалистите по детоксикация обаче препоръчват пълно минаване на сокове или така нареченото лечебно гладуване.

При постите се ядат повече въглехидрати като боб, леща и хляб. Затова трябва да се внимава с менюто, та накрая вместо детоксикирани, да се окажем с килограми в повече.

Как се пости според църковните правила?

Реално дните на пост в Православната църква са доста, даже повече от тези, в които не се пости. Всяка сряда – в знак на страданията на Исус Христос и петък – деня на неговата смърт, в навечерието на големите празници, преди Великден.

Най-строга е винаги първата седмица от поста. От понеделник до събота включително – строг пост (растителна храна без олио и вино). В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

Сексът включен ли е в поста?

Постът не е само лишаване от храна, а според църквата, начин на извисяване на душата към Бога. Затова въздържанието от секс във всичките му форми, се приема за борба с телесните страсти. Постът предполага и неучастие в увеселителни и зрелищни мероприятия като барове, дискотеки, шумни празненства или гледане на телевизия. Форма на пост би могло да бъде и ограничаване на времето, прекарано във Facebook.

По принцип, църквата счита за погрешно и правенето на секс между хора, които нямат брак, дори и да съжителстват заедно. Въпросът с алкохола не е строго регламентиран, но с изключение на сряда и петък би трябвало да се разрешава по-малко вино. Бирата и концентратите са забранени.

Откъде идват постите?

В най-древни времена хората са постили, за да се пречистят и подготвят за голямо духовно събитие. В Библията има много примери за това, Моисей е постил 40 дни и 40 нощи, Исус също е постил 40 дни в пустинята. Затова Коледните и Великденските пости са по 40 дни.

Пророците и големите светци също са постили, в моменти на големи нещастия, целият народ започва да пости, за да измоли милост от Бога.

Логичният завършек на поста е участието в празника, съответно и в тържествената празнична литургия. За да бъде участието пълно, се взима причастие. Затова обаче е нужно преди това да е направена изповед.

Така че изповед има не само при католиците. Изобщо, ако искате да постите и в духовен смисъл, а не само като диета, най-добре се обърнете към някой свещеник. Той ще ви благослови и ще ви даде полезни съвети, а на базата на вашето физическо и духовно състояние може да ви даде по-облекчен вариант.

Болните, бременните, кърмачките, децата и пътуващите не са задължени да постят.

Постът се счита и за духовно пречистване и върви винаги ръка за ръка с молитвата. За да може човек да издържи, както и за да се приближи повече до Бога. Според духовниците важен е предимно духовният пост, а не толкова телесният.

Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. Част от поста са и добрите дела, подпомагането на нуждаещите се, борба със злото в себе си и ограничение в това, което ни отвлича от пътя ни към вечността.

Ето някои църковни размишления за поста:

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;
не завиждай никому;
не осъждай никого;
не поглеждай с пожелание;
не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;
не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;
нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;
пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.
Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,
а душата ти се надува от гордост?
Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?
Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?
Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;
като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,
нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;
нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,
с милост към всички наши ближни.

twig.bg

Advertisement

Facebook