Connect with us

Здраве

Повече сън увеличава богатството ви

Публикувана

на

Всички знаят, че настроението, самочувствието и здравето са свързани с количеството сън. Учените установиха, че то влияе и на равнището на благосъстоянието.

Изследователи от САЩ са открили, че онези, които спят само с един час повече през седмицата, печелят средно 4.9% повече от колегите си, изпълняващи същата работа. Има много теории за причините на това явление, но основната е, че добре отпочиналите служители са по-продуктивни. Ако хората идват на работа след добро наспиване, те се чувстват по-добре и работят по-добре, твърди пред вестник Guardian Джефри Шрьодер, един от авторите на американското изследване за връзката между съня и доходите.

Разбира се не всичко е толкова просто. Ако ставате късно и закъснявате за работа, шефът ви едва ли ще е във възторг от това. От друга страна недоспиването води до стрес, а всички знаят, че той намалява продуктивността.

Сънят до голяма степен се контролира от циркадните ритми, които се наричат още биологични часовници. Повечето хора, например, се събуждат по едно и също време, защото трябва да отидат на работа, на училище и така нататък. Затова пък заспиват по различно време, взависимост от залеза на слънцето. Учените решиха изследват поведението и доходите на американци, живеещи в един и същи часови пояс.

От изследването стана ясно, че онези които живеят в източната част на часовия пояс, си лягат около час по-рано, от онези, които живеят в западната, и съответно спят малко повече.Тези хора и печелят повече, от онези, които вършат същата работа, но не си доспиват в сравнение с другите.

Изследванията показват още, че работещите, които спят само по шест часа на денонощие в продължение на две седмици, демонстрират същите резултати като работещите, които изобщо не са спали две последователни денонощия.

Някои компании също за забелязали влиянието на съня върху продуктивността. Google, Facebook и други големи корпорации предоставят на служителите си места, където могат да поспят по време на работния ден. Подобни мерки далеч не се предприемат от алтруизъм, а защото отпочиналите хора работят по-добре, дори ако са подремнали на работното си място само половин час.

twig.bg

 

Advertisement

Facebook