Connect with us

Без категория

Принцесата на Холивуд Одри Хепбърн: балерината с лъвско сърце (Видео)

Публикувана

на

„Не хапя, нали знаеш… освен ако не се налага“, казва  Одри Хепбърн на актьора Кари Грант в лентата от 1963 г. Петдесет години по-късно жените продължават да я предпочитат като най-добрата реплика за свалка, според проучване на Badoo.com.

„Когато кажете Одри Хепбърн, си представяте най-романтичната и естествена жена, която сте виждали на големия екран.“ С тези думи френският дизайнер Живанши описва жената, с която го свързва дългогодишно сътрудничество и топло приятелство, продължило до смъртта на филмовата легенда през 1993 г. в Швейцария.

 

Ако има ангели, те са като Одри Хепбърн“, казва Стивън Спилбърг в чиито филм „Always“ актрисата изиграва последната си роля.

Одри Хепбърн

На днешната дата преди 91 години в светът на женската естествена красота и световното кино се ражда принцесата на Холивуд Одри Хепбърн.

Одри Хепбърн

 

Една от най-харизматичните, красиви и стилни икони на американското кино и до днес си остава неповторимата Одри Хепбърн. Личният ѝ стил е отличителен белег на една епоха и истинско вдъхновение за милиони жени.

 

Началото

 

Дъщерята на англо-ирландски банкер и на холандска баронеса се ражда в Брюксел през 1929 г. Корените на Елла ван Хеемстра – аристократичната родителка на Одри, могат да бъдат проследени до родословните дървета на френски и английски крале. Ефирната потомка на благородници има трудно детство. На пет години е изпратена в интернат в Англия, където майка й я урежда да прекарва празниците със семейството на миньор, за да усъвършенства английския си и обичаите на този народ. Когато е на 6, баща й напуска семейството. До края на живота си Хепбърн обяснява, че това е най-травмиращото й преживяване, въпреки че пубертетът й преминава сред бомбардировките и нацистките безчинства в Холандия по времето на Втората световна война.

Одри Хепбърн

Преди съвсем да влезе в разгара си войната, майката на Одри грешно решава, че все още неутралната Холандия е доста по-безопасно място за живеене за нея и дъщеря й, отколкото в Англия. По онова време на Одри й се налага много бързо да научи езика. През май 1940 година немските войски нахлуват в Холандия и имуществото на рода ван Хеемстра отива в ръцете на нацистите. Заради британското й гражданство и страха от концентрационен лагер, Елла предупреждава Одри да не говори на английски на публични места.
През това време в Англия баща й Джоузеф е сред стотиците пронацистки активисти, които са изпратени в затвора без процес.

Одри Хепбърн

Една година след окупацията на Холандия, Одри започва да посещава балетни уроци усилено.Въпреки безчинствата на войната, бъдещата актриса се потапя все повече в света на музиката и танците, намирайки изява на таланта си в „затъмнените пърформанси”, които се случват в бункери и подземия. На тези балетни шоута се набирали средства за Съпротивата. Години след това тя ще каже: „Най-добрата публика, която някога съм имала, не издаваше и звук в края на представленията ми.” Освен това Хепбърн често изпълнява ролята на куриер. Предава кодирани съобщения, раздава антифашистки брошури и снабдява нуждаещите се с обувки и чорапи.

 

За първи път привлича вниманието с в Бродуейската продукция „Джиджи“ (1951).

 

През 1951-а слага началото на филмовата си кариера, след като учителите й казват, че никога няма да стане велика балерина, защото е твърде висока. Почти е било невъзможно да се намери достатъчно издължен сценичен партньор за нея по онова време. През ноември 1951 година прави премиерата си на Бродуей в постановката „Джиджи”, заради което получава награда за дебют.

Одри Хепбърн

Получава ролята на принцеса Анн във „Ваканция в Рим“ (1953), за която печели наградата на Филмовата академия. Публиката и критиците са изумени от изграждането на образа на принцесата.

Одри Хепбърн се превръща се в една от водещите холивудски актриси през 1950-те и 1960-те години, и получава още 4 номинации за Оскар. Сред емблематичните ѝ роли са на Холи Голайтли в „Закуска в Тифани“ (1961) и на Илайза Дулитъл в „Моята прекрасна лейди“(1964).

 

Любов като в приказките в Рим

 

Одри се заселва в апартамент в Рим, там се влюбила в д-р Андреа Доти, който станал неин съпруг. Одри била по-възрастна от Андреа с 10 години, когато се омъжила тя била на 40 години и най-съкровената й мечта била да роди дете. Синът й Лука се родил в Рим, където живее и до днес и където възрастните шофьори на таксита още му разказват спомените си за прекрасната му майка.

 

Римляните обичали Одри.

Папараците – също. Синът й Лука пази над 2 500 снимки на майка си, снимана в Рим, и на всички тях тя е безупречна. Фотографите винаги гледали да я уловят в най-красивата поза, тя винаги спирала за тях. На снимките е и любимото й кученце, наречено иронично Господин Знаменитост (Mr. Famous). Италианските дизайнери – Валентино, Гучи, станали любими на Одри наравно с Живанши и Баленсиага. Любимият й сезон бил пролетта, с едва доловимия аромат на цъфналите дървета. Одри имала много силно обоняние и не можела да носи парфюм. Когато Живанши създал за нея аромата L’Interdit, тя слагала няколко капки във ваната и така по кожата й оставал само полъх.

След развода си Одри Хепбърн се посветила на работата си в ЮНЕСКО и до смъртта си живеела в Швейцария. Рим си останал града на нейното лично щастие, а тя – една от най-знаменитите и стилни римлянки. И когато замирише на пролет, Рим си спомня за Одри и любовта между двете легенди.

Одри Хепбърн

 

Одри е вечна със своите думи, които подтикват толкова много жени да покажат истинската си красота.

 

„Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най-добрият начин за горене на калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам в това да бъдеш силен, когато нищо не е наред. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че утре е нов ден и вярвам в чудеса.“

 

„За красиви очи търси доброто в другите; за красиви устни изричай само мили думи; а за хубава стойка, върви с мисълта, че никога не си сама.“

 

„Красотата на жената не е в лицето, истинската красота на жената е отразена в душата ѝ. Тя е грижата, която тя дава с любов, страстта, която тя показва. Красотата на жената расте с отминаващите години.“

 

„Сексапилът е повече от пропорции. Не се нуждая от спалня, за да докажа женствеността си. Мога да излъчвам толкова много сексапил, докато бера ябълки от дървото или докато просто стоя в дъжда.“

 

„Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.“

twig.bg

Advertisement

Facebook