Connect with us

Без категория

Райна Кабаиванска на 83: Талант, мъдрост и доброта

Публикувана

на

Тя е един от най-красивите гласове на България. Трудно е да се пише за висока личност  в оперния свят на XX и XXI век.

„Когато Райна Кабаиванска се появи на сцената, всичко останало губи значение – декори, хореография, музика. Тя е олицетворение на самата опера.“

Тези думи принадлежат не на друг, а на великата Мария Калас. А както е известно, тя не е била щедра на комплименти към колегите си.

Днес – на 83 години – Райна Кабаиванска не се е разделила с операта. Тя е нейната страст, нейната сила, нейната най-голяма радост, нейната лудост, продължава да е част от живота й чрез десетките нейни ученици. На тях тя отдава майсторството си, опита си, своя изключителен дух, високата си класа. Класа е думата, която най-добре описва Кабаиванска – и тя означава не само талант, възпитание, изисканост и стил, а и харизма, онова, което те кара да вярваш на един човек безусловно и да го следваш.

Тя е един най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Кабаиванска е кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината.

Царуването й продължава вече 55 години и минава от дебюта в миланската „Ла Скала” до „Ковънт гардън” в Лондон, „Гранд опера” в Париж, „Театро реал” в Мадрид, от „Метрополитън” и „Карнеги хол” в Ню Йорк, „Дойчеопера” в Берлин, Софийската опера,  „Болшой театър” в Москва, операта в Токио и още, и още… Както е известно, в коронната си роля Тоска тя е пяла с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас. Освен това е Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти е била класирана за най-популярна личност на Италия и 2 пъти – за музикант на годината. В своята 55-годишна кариера тя изиграва незабравими роли в изключително широк репертоар, като само над 400 са изпълненията й в ролята на Тоска и още толкова като Мадам Бътерфлай. Всичко това не е резултат от случайна среща на Фортуна с висината на нейния глас.

Райна Кабаиванска е родена в Бургас в семейството на ветеринарен лекар и учителка по физика. От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. През 1957 г. завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория „Панчо Владигеров“. След дипломирането си е назначена в Софийската опера само като хористка, което я амбицира да кандидатства за стипендия за специализация и през 1958 г. заминава за Италия, където учи музика в лицея „Виоти“ във Варчелипри. Малко след пристигането си в Италия Кабаиванска започва да участва в певчески конкурси, а на 4 април 1959 година дебютира в Реджо нел\’Емилия с ролята на Жоржета в „Мантията“ на Джакомо Пучини. От 1961 г. е солистка в „Ла Скала“ в Милано и в Софийската опера.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов български университет, голяма част от приходите от концертите си дарява за стипендии за млади музикални таланти. Тя основава и Фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

twig.bg

Advertisement

Facebook