Connect with us

Звездни

Ротшилд: Дайте ми контрол върху парите на една държава и не ми пука кой прави законите

Публикувана

на

Фамилията Ротшилд отдавна е станала синоним на богатство и разкош. През всичките тези години от клана са взимали пари назаем държави, монарси и дори папата. Ротшилд – някога най-големите финансисти на Хабсбургската империя, започват бизнес във Виена около 1815 година, което поставя началото на история, изпълнена с възходи, падения, катастрофи и войни. В началото на XIX век предпремачът от Франкфурт Майер Ротшилд изпраща петимата си синове в различни европейски столици, за да правят бизнес с финансово затруднените правителства, борещи се с войни, революции и изграждане на железопътната мрежа. Фамилията разделя основните си клонове между Виена, Париж, Неапол, Лондон и Франкфурт, подкрепяйки финансово повечето кралски особи в Европа.

Името на фамилията е с етимология от немското „червен щит“, който е изобразен на герба ведно със символа на страната, откъдето произлиза фамилията, и е сложено началото на проспериращата ѝ дейност. Червеният щит е запазена търговска марка за бижутата на Анжел Мозес Бауер – баща на Майер Ротшилд.

Предлагаме ви част от историята на основателя на една от най-могъщите династии в света – Майер Ротшилд.

От еврейското гето до кредитор на монарсите

Майер Ротшилд е роден през 1744 г. в еврейското гето на Франкфурт. Може да се каже, че интересът към финансите е заложен у бъдещия богаташ още от детството – баща му Анжел Мозес Бауер притежавал кантора зя обмяна на пари. Слуховете твърдят, че тя се е намирала в малко, старо помещение с площ 4 кв. м. Посетителите откривали първата банка на Ротшилд по табелата, боядисана в червено – Rot Schild.

След смъртта на бащата кантората наследява Майер. От този момент започва и финансовата му кариера. На лихварското поприща той бързо натрупва немалък капитал, който използва, за да открие антикварен магазин. Ротшилд търгува предимно със старинни медали и монети, благодарение на което се запознава с влиятелни колекционери, между които и ландграф Вилхелм IX. След време той става негов личен банкер, като успява да увеличи не само неговия капитал, а и своя. С поддръжката на Вилхелм той купувал евтини лихварски кантори и кредитирал монарси. Състоянието му растяло с всяка година, а безкрайните войни в Европа само подпомагали финансовите му амбиции.

Ротшилд не би се сдобил с такъв успех, ако не е притежавал остър ум, хитрост и гъвкавост.

Когато в началото на XIX век Вилхелм се криел от Наполеон, Майер продължил да води финансовите му дела. Даже в негово отсъствие той успял да умножи капитала му. Освен това в този момент Ротшилд вече работел не само за пруския, а и за виенския двор.

Състоянието на банкера през 1800 г. надвишило 1 млн. талера. Той давал заеми на европейските властимащи срещу добра лихва. През 1804 г. първият кредит получила Дания. А когато през 1806 г. Фридрих Вилхелм III, напускайки страната, оставил на Майер за съхранение капитал в размер на 40 млн. талера, банкерът получил прозвището „крал на кредиторите и кредитор на кралете“.

Наследството на Майер Ротшилд

През 1770 г. Ротшилд се жени за дъщеря на лихвар. От нея той има десет деца – пет сина и пет дъщери.

В завещанието си банкера разрешава семейното състояние да се управлява само от мъже. Според него жените нямат необходимите качества да се занимават с банкови дела. Бизнеса на Майер продължават синовете му, които били наричани „петте пръста на една ръка“. Майер въвел още едно правило – цялата делова преписка и финансова отчетност да се води само на семейния шрифт. Достъп до „азбуката на Ротшилд“ имали само членове на клана. На 19 септември 1812 г. Майер Ротшилд умира на 68 години. В този момент състоянието му превишава два пъти активите на националната банка на Франция.

Към днешна дата Ротшилд управляват активи за 74.8 млрд. долара. По данни на Reuters могъщата фамилия е на 12-о място в световния рейтинг на финансовите консултанти по сливанията и поглъщанията и притежава над 6 на сто от този пазар.

Днес само два от петте клона на Ротшилдови са оцелели – английския (на Натан) и френския (от Джеймс), а наследниците на другите три клона са починали (например, последния представител на австрийските Ротшилдови умира бездетен през 1980 г.).

Въпреки това, фамилията продължава да упражнява огромно влияния върху финансовата и политическа ситуация в света както и преди.

twig.bg

Advertisement

Facebook