Connect with us

Лайфстайл

Салвадор Дали: Интелигентност без амбиция е като птица без крила

Публикувана

на

На 11 май 1904 г. във Фигерас, Каталуния, светът приветства раждането на Салвадор Фелипе Хасинто Дали.

„Двете най-щастливи неща, които могат да се случат на един съвременен художник са: първо, да бъде испанец, и второ, да се нарича Дали. Случиха ми се и двете.“ Това е една от максимите, с които е известен един от влиятелните творци на XX в. Дори и хората, които не са изкушени от изкуството го познават и лесно различават неговите картини. Той е толкова характерен със своя стил, енергия и ексцентричност до нереалност.

Великият мастурбатор

 

 

Началото

На 11 май 1904 г. във Фигерас, Каталуния, светът приветства раждането на Салвадор Фелипе Хасинто Дали. Тогава никой не знае, че в едно бебе се крие такъв голям гений. Момчето расте в семейството на проспериращ нотариус, в прекрасна лятна къща, разположена сред крайбрежното рибарско селце Кадакес. В Кадакес е и първото му студио, построено от неговите родители. Първоначалното си художествено образование получава в Общинското художествено училище. 15 годишен прави първата си публична изложба в общинския театър във Фигерас.

Салвадор не бил старателен ученик. Бил бунтар, носел ексцентрични дрехи и дълга коса. През 1919 година, когато е едва 14-годишен, се състои и първата му публична изложба. Няколко години по-късно Дали заминава да учи в Мадрид. Прекарал известно време в затвора по обвинения, че подкрепял Сепаратисткото движение, въпреки че бил аполитичен.

Метаморфозите на Нарцис

В началото твори главно в три стила – импресионизъм, футуризъм и кубизъм. Творческите му експерименти водят и до първия му сюрреалистичен период през 1929 г. Започнал да рисува малки маслени картини, изобразяващи сънищата му.

Освен картини, Салвадор създавал и няколко филма. Със зашеметяващо темпо нестандартният творец набирал популярност. Творбите му се продавали като топъл хляб. Към средата на 30-те освен с творчеството си, Дали вече бил известен и с колоритния си характер.

Днес картините му са едни от най-търсените и най-скъпите в света.

Странностите на великия художник

Макар да е разпознаваем най-вече с мустаците и сюрреалистичните си картини, Салвадор Дали бил не по-малко причудлив от собствените си произведения. Той например отказвал да плаща на своите секретарки. Вместо пари им давал комисиони. Те, разбира се, били обидени, защото подобна отплата не ти е от полза с наема. Но познайте – комисионата е най-доброто, което можете да получите от велик художник. След известно време всички секретарки се оказали милионерки. Салвадор не го целял, случило се без да иска. Още в академията той показвал своя темперамент и не бил обикновен студент. Прекъснал точно преди защитата на дипломната си работа с думите: „Никой професор тук не е достоен да ме оценява, затова напускам“. Дали бил вдъхновен от научни теории през целия си живот и практика. През 1958 навсякъде разказвал, че се интересува от работата на физика д-р Вернер Хайзенберг. Нещо повече – той бил неговото алтер-его. Да, това е същия Хайзенберг, чието „алтер-его“ използва героя Уолтър Уайт в сериала „Breaking Bad“ за производство на амфетамин. Салвадор написал следното: „Аз, който преди боготворях само Дали, от сега нататък боготворя и Хайзенберг, който прилича на мен“. През 60-те сюрреалистът си взел оцелот за домашен любимец. Голямата тигрова котка била водена навсякъде под каишка, включително в най-известните ресторанти на Манхатън. Веднъж един човек от съседната маса забелязал дивото животно и се разкрещял от уплаха, а художникът спокойно му обяснил, че Бабу (както се казвал любимецът) е нормална котка, която просто е оцветена в артистични цветове. Всички знаели, че Салвадор няма против да бъде комерсиален, стига да бъде добре платен. Затова през 1955 английският режисьор Александър Корда поръчал на сюрреалиста да направи портрет за филмов постер на Ричард Трети. Той не отхвърлил предложението, но отказал да рисува в Англия, която нарекъл „най-неприятното място на света“. Дали се прибрал в Испания и там довършил работата си. На летището в Барселона обаче отказали да качат картината, защото била прекалено ценна и съответно – поръчката се провалила. Корда бил буквално бесен, но след време актьорът Лорънс Оливие получил рисунката като подарък.

Нека си припомним някои от най-незабравимите цитати на великия художник Салвадор Дали:

Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът.

Аз съм обиталището на един гений.

Вземи ме, аз съм дрогата; вземи ме, аз съм халюциногенен.

Единствената разлика между мен и един луд е, че не съм луд.

Когато гледам звездното небе, то ми се струва малко. Или аз раста, или вселената се смалява. освен ако не са и двете едновременно.

Оказва се, че всяка сутрин, щом се събудя, изпитвам върховно удоволствие, което днес откривам за първи път — това да бъда Салвадор Дали. И очарован се питам какво ли чудо ще направи днес този Салвадор Дали. И всеки ден ми става все по-трудно да разбера как останалите могат да живеят, без да бъдат Салвадор Дали.

Целият свят ми е роб. Винаги идва един момент в живота на хората, когато разбират, че ме обожават.

Интелигентност без амбиция е като птица без крила.

Има само една разлика между мен и лудия човек. Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд.

Не се страхувайте от съвършенство – никога няма да стигнете до него.

Advertisement

Facebook