Connect with us

Миш-маш

Само за ценители: тънкостите на домашното суши

Публикувана

на

Кой е казал, че суши не може да се приготвя у дома? Домашното суши не е сложна наука. Просто следвайте стъпките с нас.

Начин на приготвяне

Измийте ориза под течаща вода, докато водата престане да се оцветятва. Отцедете добре и оставете да се изсуши поне 30 минути, като го разбърквате от време на време. Сварете ориза според описанието на опаковката. За 300 гр ориз ние ползвахме 450- 500 мл вода. Сложете го в студена вода, похлупете и оставете да заври. Добре е да ползвате японски къс ориз.

Варете 3 минути, намалете котлона на много ниска степен и варете още 10-12 минути. Не разбърквайте. Свалете от котлона и оставете за още 15 минути под капак. Пресипете ориза в голяма купа и залейте със сос от оризовия оцет, захарта и солта, който сте разбили много добре, за да се стопи захарта. Разбъркайте добре, за да може оризът да се овкуси и оставете да се охлади, за да може да работите с него.

Нарежете моркова, чушката и краставицата на много тънки филийки, а след това на пръчици. Може да ползвате ренде или белачка за зеленчуци.

Сложете ги в плитък съд и залейте с оризов оцет и соев сос. Разбъркайте леко, да се напоят всички продукти. Така ще се овкусят и ще омекнат леко.

Нарежете сьомгата на ивици. Може да ползвате всякакви скариди – ние използвахме коктейлни.

На тръстикова рогозка сложете лист нори с лъскавата страна надолу и сложете пласт ориз. Пакет кори Нори (има ги в Метро, Карфур и др. големи магазини, обикновено на щандовете с подправки и сосове)

Задължително си пригответе купичка с вода, защото оризът е много лепкав. Запълнете малко повече от половината на листа, като оставите по половин сантиметър от двете страни незапълнен, за да не излиза оризът.

Отгоре по дължина разпределете от всички продукти. Може да сложите и малко авокадо. Придава много приятен тръпчив вкус. Ако искате да е люто, върху ориза нанесете тънък пласт уасаби.

С помощта на подложката навийте стегнато руло, ако има продукти, излезли отстрани, ги махнете.

Навийте всички листа нори и с много остър мокър нож нарежете на не много широки парчета.

Поднесете с рибен и соев сос и по желание – с уасаби.

Добър апетит.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook