Connect with us

Лайфстайл

Сбогом на Facebook или няколко основателни причини да дръпнете щепсела

Публикувана

на

Ако днес кажете на някого, че нямате Facebook профил, най-много да ви помисли за луд. Как е възможно това? Как иначе вашите приятели ще следят постиженията ви, връзките ви и килограмите, които сте наддали? С други думи – как точно ще ви дебнат онлайн?

Екзистенциалната криза на XXI век е вече факт. „Ако нещо се случи и не го обявиш във Facebook, дали наистина се е случило?“. Шегата настрана, за мнозина Facebook е Кралят на социализацията и липсата на акаунт е равнозначно на липса на приятели.

Вместо да го направи по-добър обаче, социалната мрежа често може и да навреди на нашия живот. Да, с Facebook се свързвате със стари приятели, намирате си нови предложения за работа и поддържате един дигитален дневник на своя живот. В последно време обаче социалната мрежа се превръща в една черна дупка, в която завистта и съревнованието надделяват, в която самочувствието се определя на базата на предварително подбрани снимки с вашия етикет.

Защо просто не излезем от нея тогава? Лесно е да го кажеш, трудно е да го направиш. Деактивирането на акаунта е краен вариант, но веднъж щом намалите времето, което прекарвате в социалната мрежа, ще видите какъв позитивен ефект върху живота ви ще има това.

Ето няколко причини, подбрани от Mashable, заради които си заслужава да дръпнете щепсела на своя акаунт.

1. Несъзнателно пристрастяване

Facebook се превръща в навик. Напълно възможно е да се пристрастиш към мрежата, сочат някои изследвания. За разлика от пушенето и други по-опасни навици, пристрастяването към Facebook се забелязва много по-трудно. С други думи – може и въобще да не подозирате, че не може да живеете без социалната мрежа. Средно жените прекарват по 81 минути на ден във Facebook, докато мъжете – 64 минути.

Общо взето Facebook е като кредитна карта, с която харчиш повече в момент, в който не можеш да си го позволиш. По-добре е да станеш наясно с това още сега, отколкото да осъзнаеш колко много (в случая време) си похабил в нея.

2. Ниско самочувствие

Качихте един-два килограма през празниците? Нормално. Facebook обаче ще ви накара да се чувствате още по-зле от този факт.

Според едно изследване потребителите на социалната мрежа (най-вече жените) стават изключително претенциозни към своя външен вид, когато гледат снимките на свои приятели. Повече от половината от общо 600 души, участвали в проучването, заявяват, че онлайн албумите на останалите потребители ги потискат. Те започват да искат да имат същото тяло, дори решават да отслабнат. В крайна сметка всичко това оставя у хората едно негативно чувство. Според изследването младите потребители са най-податливи и могат да развият дори хранителни разстройства вследствие на натиска, който социалните мрежи им показват. А той е много по-голям дори и от модните списания.

Други проучвания пък показват, че младите Facebook потребители дори биха могли да станат по-нарцистични, да развият агресивно поведение и дори ида имат проблеми със съня.

3. Търсене на работа

Наистина ли е добре да деактивирате профила си, когато търсите нова работа? Според някои проучвания 90 процента от работодателите преглеждат профилите на кандидатите в желанието си да преценят дали са подходящи за работното място. 69 процента от същите тези работодатели обаче решават да отхвърлят даден кандидат вследствие на съдържанието, което откриват в социалните мрежи.

Други изследвания пък показват, че някои работодатели възприемат човек, който няма Facebook профил, за психопат (едно от най-крайните заключения).

Дори и да не смятате, че профилът ви не съдържа нещо скандално, никога не може да сте сигурни каква дреболия ще накара работодателя да преосмисли своето решение. Винаги може да кажете на интервюиращия, че сте имали акаунт във Facebook, но сте го деактивирали, за да прекарате повече време в реалния свят. Това от своя страна ще покаже на работодателя, че не сте пристрастени към мрежата и че ще бъдете много по-продуктивни.

В случай че не успеете да си намерите работа дълго време, изключването на Facebook ще подобри и вашето его, тъй като няма да четете статуси, че Иван е изключително доволен от заплащането на новата му работа.

4. Кандидатстване в университет

Досущ като търсенето на нова работа. Не бихте искали грешките ви от училище да провалят бъдещите ви планове. Пък и подготовката за кандидатстване ще бъде далеч по-безпроблемна, ако Facebook не ви прекъсва на всеки пет минути.

5. Раздялата

Ако току-що сте се разделили със своя любим човек, направете услуга на всички свои приятели в мрежата и останете известно време офлайн. Никой не иска да чете горчиви коментари, в които твърдите, че сте го/я „преживяли“. Очевидно е, че това не е така.

Вероятно малцина са и онези, които ще се хванат на въдицата и ще повярват на вашите снимки, с които се опитвате да кажете „Виж колко готино си прекарах вчера без теб!“. Не изглеждайте жалки в очите на хората. Постъпете зряло.

Без Facebook ще може да забравите своята половинка много по-бързо, особено като не ви се налага да дебнете всяко нейно/негово действие онлайн. Не случайно хората казват „Блажени са незнаещите“.

6. Facebook завист

 

Ново изследване показва, че Facebook често предизвиква и завист. Повечето хора използват социалната мрежа, за да се похвалят с личните си успехи. Когато човек бъде облъчван постоянно с хорските „щастливи моменти“, той рано или късно ще започне да се потиска и да сравнява своя собствен живот с този на останалите.

Нещо повече – Facebook завистта може да доведе и до разпространението на клюки и онлайн тормоз. Деактивирайте профила си и ще се почувствате значително по-добре от факта, че не се налага да градите онлайн имидж пред останалите.

7. Преди изпит

Ако сте студенти, то със сигурност знаете колко трудно е да се накани човек да учи за следващия изпит. Защо трябва да прибавяме и Facebook към това уравнение?

Деактивирането на акаунта по време на сесия ще улесни живота ви и без съмнение ще доведе до по-добри резултати.

8. Лично пространство

Запазването на лично пространство в мрежата е сериозен проблем за всеки интернет потребител. Самият факт, че Facebook постоянно променя условията за защита на личните данни, е достатъчен, за да ви накара да се махнете от социалната мрежа.

Новите опции във Facebook, които ще могат да изкарат наяве всички ваши „харесвания“ директно през търсачката на сайта, едва ли ще зарадват повечето потребители. Да не говорим, че рекламните агенции имат достъп до значителна част от живота ви.

Да, може да изтриете снимките и статусите си. В интернет обаче нищо не може да „умре“ наистина. Ако не вярвате, питайте Кейти Кърик, чийто купонджийски снимки бяха свалени използвани срещу нея или момичето, чийто Facebook сатус срещу Барак Обама предизвика федерално разследване.

Без Facebook вашите снимки, мисли, работа и идеи остават ваша собственост.

twig.bg

Advertisement

Facebook