Connect with us

Звездни

Шърли Темпъл: Да грабнеш „Оскар“ още на 6 години (Галерия)

Публикувана

на

Шърли Темпъл остава в историята на световното кино като детето-чудо на Холивуд от 30-те години на 20-и век. Тя е родена в семейството на банкер и танцьорка на днешната дата в далечната 1928 година. Едва на 3 започва уроци по танци, а на 6 вече е звезда. При това не каквато и да е, а наградена с „Оскар“. През 1934 г. Академията за кино връчва на малката чаровница специален – „детски“ „Оскар“.

След като придобива такава слава и става любимката на Америка, малката Шърли известно време е по-скъпо платена от най-големите звезди на Холивуд, и то в Златния му период.

Популярността й се разраства най-вече през 30-те години, когато тя става легендарен за времето на Голямата депресия в САЩ образ, а през 1935 г. Американската филмова академия й присъжда специален детски „Оскар“.

 

През 1936 г., когато е едва на седем години, тя печели по 50 хил. долара (равняващи се на 800 хил. долара в днешно време). По това време барман в Бевърли Хилс измисля и популярния безалкохолен коктейл с нейното име.

 

Известността й намалява през 40-те години, когато навлиза в юношеството. Само до 1949 г. има в биографията си участие в 44 игрални филма. След време се завръща на екрана в няколко детски телевизионни поредици като вариететното „Шоуто на Шърли Темпъл“, което бива спряно през 1961 г.

 

В края на 60-те години актрисата става много активна в политиката, заемайки страната на републиканците в неуспешен опит да влезе в конгреса на Калифорния през 1967 г., когато на изборите я побеждава Пийт Макклоски – ветеран от войната във Виетнам.

 

Темпъл има два брака. Първият е с Джон Ейгар през 1945 г., когато тя е на 17 години. От него ражда дъщеря преди развода им през 1949 г. Година по-късно се омъжва за ветерана от военноморските сили на САЩ Чарлс Алдън Блек, от когото ражда син през 1952 г. Двамата остават заедно до смъртта на Блек през 2005 г.

След като пораства, учи в елитни училища, получава блестящо образование и става дипломат – била е посланик на САЩ в Гана и бивша Чехословакия.

В съзнанието на мнозина обаче тя ще остане като очарователното дете с къдриците от Златната ера на Холивуд.

„Спрях да вярвам в Дядо Коледа, когато бях на 6. Мама ме заведе в магазина, за да го видя и той ми поиска автограф.”

„Когато бях на 14, се чувствах най-стара от когато и да е. От тогава се подмладявам с всеки изминал ден.”

„Успехът не се нуждае от обяснение.”

Шърли Темпъл

„Всяка звезда може да бъде погълната от човешкото обожание.”

„Д-р Кисинджър беше изненадан, че знаех къде се намира Гана.”

Съветът на Гертруд Темпъл към нейната дъщеря преди началото на снимки: „Блести, Шърли, блести.”

twig.bg

Advertisement

Facebook