Connect with us

Моето място

Символът на Париж: Айфеловата кула на 130 години (Галерия)

Публикувана

на

Париж винаги е бил магнетичен град и мечта за туристите от цял свят. На днешния ден през 1889г. Айфеловата кула е официално открита и осветена. Оттогава до днес символът на френската столица не спира да вълнува посетителите и жителите на Париж. Айфеловата кула празнува своя 130-и рожден ден.

Айфеловата кула се издига в северозападния край на парка „Марсово поле“ в Париж, край река Сена. Превърнала се е в един от най-популярните символи на града и Франция, и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят. Първоначално била предназначена не за Париж, а за Барселона.

Айфелова кула

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Строителството й струва 7 800 000 франка, а работата по изграждането й продължава две години, два месеца и пет дни (от 28 януари 1887 г. до 31 март 1889 г.). Основите са излети и завършени до 30 юни 1887 г., след което започва изграждането на железните части. Най-сложна се оказва първата платформа, и по-точно привеждането й в хоризонтално положение. Строителните работи не са лесни, вървят бавно, но без прекъсване. Изграждането на кулата е отнело две години, два месеца и пет дни, което се смята за истинско постижение за времето си. В процеса са участвали между 300 и 450 работници.

Кулата е осветена на 31 март 1889 г., когато Густав Айфел завежда група правителствени личности на обиколка. По това време асансьорите не работят и изкачването става пеша. Повечето представители остават на долните нива, но една малка група стига върха, където поставят трибагреника на Франция. Процедурата е придружена от 25 залпа, изстреляни от по-долното ниво.

Айфелова кула

Официално кулата е отворена за посещения на 6 май 1889 г. Тя мигновено се превръща в хит и се образуват големи опашки от желаещи да се качат да я разгледат. До края на изложението е изкачена от 2 милиона души.

От построяването си до наши дни Айфеловата кула е претърпяла няколко реновации.

През 1983 година на втория етаж на емблематичния паметник отваря врати гастрономическият ресторант „Жул Верн“, което позволява на туристите да се насладят на типичната гурме френска кухня на 125 метра над земята. Две години по-късно, през 1985 година, Айфеловата кула започва да осветява нощното небе над Париж всяка нощ. Сложна система от прожектори, които подчертават уникалната й метална структура, се превръщат във вдъхновение и за други градове, които осветяват своите емблематични сгради.

Айфелова кула

Всяка година „Желязната дама“ се посещава от 7 милиона туристи, а от 1889 година броят на посетителите е надхвърлил 300 милиона души от цял свят.

Айфеловата кула в цифри:

Височина: 384 м
Ширина: 125 м
Брой части, от които е сглобена: повече от 18 000 и 2,5 милиона нита
Тегло: 10 100 т

10 неща, които не знаем за Айфеловата кула

1. Айфеловата кула е най-високата сграда в света до построяването на сградата Крайслер в Ню Йорк през 1930 г.

2. След падането на мрака, на всеки кръгъл час Айфеловата кула примигва с хиляди светлинки в продължение на 5 минути.
3. Асансьорите се смазват всеки ден. С говежда мазнина.

Айфелова кула

4. Кулата става с 18 см по-висока през лятото, поради разширяването на желязото под влиянието на слънчевите лъчи.

5. Айфеловата кула е пребоядисвана 18 пъти от създаването си досега, като няколко пъти е сменяла цвета си. В началото е била червена, по-късно жълта и кафява. При всяко пребоядисване свалят 15 тона ерозирала боя и се нанасят нови 60 тона боя.

6. Парижката интелигенция начело с Александър Дюма и Ги дьо Мопасан започва кампания срещу Айфеловата кула като безполезна и грозна. Нарекли се „Комитет от триста“ – по един член за всеки метър от кулата, и рисували апокалиптични картини как кулата се накланя и пада върху Лувъра или Нотр Дам. Самият Мопасан започнал всеки ден да обядва в основата на Айфеловата кула, защото, твърдял той, това било единственото място в Париж, откъдето тя не се виждала.

7. Когато е издигната, било предвидено кулата да остане в Париж 20 години, след което да бъде демонтирана. Причината да бъде оставена били започналите научни експерименти, които се извършвали от нея, и по-специално първите радио излъчвания.

Айфелова кула

8. На върха на кулата има радиоантена, която е използвана по време на Втората световна война да прихваща съобщения от германското разузнаване.

9. Точно под върха Густав Айфел си построил таен апартамент, за да му завиждат всички. Там се събирал със свои приятели учени, които дори извършвали експерименти в малката лаборатория, прикрепена към апартамента. Днес апартаментът още си е там, почти непокътнат, отворен за любопитните посетители. Вътре восъчните фигури на Айфел и дъщеря му посрещат американския учен Томас Едисън.

10. В ресторант Le Jules Verne се правят средно по две предложения за брак на ден.

vlastta.bg

Advertisement

Facebook