Connect with us

Моето място

Скайтериерът Боби от Единбург – символ на лоялността и верността (Галерия)

Публикувана

на

Скайтериерът Боби пази гроба на собственика си цели 14 години. Статуята му се намира в Единбург и е една от най-посещаваните атракции в шотландската столица/ Greyfriars Bobby/. Изключително трогателна, тази истинска история, оживява и във филм, привлича като магнит туристите не само към самия паметник, извисяващ се в центъра на града, но и към гробищата Грейфрайърс, където Боби е погребан.

Единбург

През 1850 година градинарят Джон Грей пристига в Единбург заедно с жена си и сина си. Не успява да си намери работа и става нощен пазач. За свой другар в дългите нощи взима със себе си териерът Боби. Двамата стават неразделни, кръстосват стръмните кълдъръмени улички в Единбург.

За лош късмет Джон Герй се разболява от туберколоза и на 15 феврури 1858 година умира. Пазачът е погребан в църквата Грейфрайърс. От този ден Боби заживява там и не се отделя от гроба на своя стопанин. Въпреки многобройните опити на градинарят на църковното настоятелство да го изгони, верният питомец се връща и ляга на надгробната плоча на Джон. Историята за преданното куче Боби се разчува из Единбург. Много хора посещават църквата, за да наблюдават четириногия любимец. Боби напускал обичайното си място единствено когато църковна камбана отмервала един часа на обяд.

Единбург

Тогава кучето тръгвало към местен дърводелец, който го хранел и неизменно се връщало при своя Джон. През 1867 година излиза закон, според който всички кучета в Шотландия трябва да бъдат регистрирани, в противен случай ги чакала смърт. Сър Уилям, който тогава бил кмет на Единбург се смилява над Боби и плаща регистрацията му, купува му и нашийник.

Единбург

Така скайтериерът Боби живее на надгробнота плоча на Джон Грей цели 14 години. Умира през януари 1872 година, а историята му става вдъхновение за майстор, който построява чешма на преданността. Херцогът на Уиндзор му издига паметник от червен гранит на който пише: “ Тук на 14 януари 1872 г, на 14-годишна възраст  умира скайтериерът Боби. Нека неговата лоялност и преданост да бъде урок за всички нас „…

twig.bg

Снимки: Личен архив

Реклама
Advertisement

Facebook