Connect with us

Лайфстайл

Свежари след препиване до сутринта – наръчник

Публикувана

на

За да четете това, не е задължително да се смятате за „алкохолик“. Възможно е да сте родител, който след стресиращ ден в работата се прибира, удря едно малко, за да се отпусне и да се порадва на децата (или да ги изтърпи), после изпива още едно заедно с вечерята и накрая, следвайки максимата „Три пъти за щастие!“, изпива още едно пред телевизора докато заспи.

Друга възможност е да сте човек, който е свикнал алкохолът да е задължителна част от всеки по-специален повод – рожден ден, годишнина, повишение, идването на уикенда и т.н.

Броени дни ни делят от Коледните празници. Навсякъде по света те са придружени от мащабни пиршества с много храна, събирания със семейството и приятелите, песни, смях и да…с порядъчно количество алкохол.  Веселото настроение лесно прокарва питиетата и често се стига до прекрачване на граници.

А на сутринта?

Ранната утрин често е искренно разкаяние, придружено с вопъл „ЛОШО МИ Е“. Защото всяко нещо на този свят си има цена и махмурлукът е от най-явните и преки доказателства за това твърдение.

Ако някога сте имали махмурлук, значи знаете за какво става въпрос. Разбира се, симптомите варират с насищането на алкохола в кръвта на човек и от самия човек. Някои са устроени така, че организмът им обработва алкохола изключително бързо и ги оставя без сутрешните страдания. При други дори една чаша по-силно вино е достатъчна, за да се събудят с тежко главоболие, гадене, болки в стомаха и желание светът да свърши възможно най-бързо.

В зависимост от човека различни моменти доминират при махмурлука. При някои това е неспокойният и бунтуващ се стомах, който държи да се разделите с всичко, което сте погълнали в последните часове. При други е острото почти мигренозно главоболие. И всичко това си върви ръка за ръка с умора, понижена координация, отпуснатост, проблеми с концентрацията и повишени нива на агресия.

Учените така и не могат да стигнат до единодушно мнение за това какво на практика причинява махмурлука. Някои, разбира се, ще кажат, че алкохолът го е причинил, но от гледната точка на изследователите това е като да кажеш на механик изправен пред сложна ситуация, в която не знае какво е причинило повредата в колата, и да му кажеш, че колата се е счупила.

Така че учените знаят, че „колата се е счупила“, просто не знаят коя точно е проблемната част, водеща до състоянието на махмурлук. И още по-малко знаят как със сигурност човек може да се предпази от него (извън очевидния съвет просто да не пием или да не прекаляваме с алкохола) или да го излекува, веднъж получен.

Какво да се прави?

Междувременно обаче светът е пълен с всевъзможни провъзгласени лекове и цярове за махмурлук, за част от които не се знае дали може да те излекуват, или само ще влошат положението.

Въпреки всичко това все пак не е сложно да се очертаят груби граници на това, което може да ви докара сутрешното посталкохолно страдание. Най-сигурният начин да не ви удари махмурлук е да не пиете въобще. Ако пиете толкова, че да си докарате 0,1-0,3 промила алкохол в кръвта – това ще доведе до определени физиологически последици за вас. Колкото повече се качват промилите, толкова по-тежки са последиците.

Отново – всеки човек е различно устроен и всеки човек различно обработва алкохола, затова и са различни при всеки въпросните последици. Все пак максимата, че колкото повече пиеш, толкова по-лошо ще ти е, остава валидна.

Етанолът, специфичният алкохол в питиетата, представлява малка молекула, която се промъква между и вътре в клетките. Той действа като депресант в червата, забавяйки подвижността на целия организъм. От стомашно-чревния тракт етанолът отива в черния дроб, където ензим, наречен алкохол дехидрогеназа, започва процесът на разграждане на погълнатите питиета.

Ако пиете достатъчно алкохол, за да преодолеете капацитета за преработка на черен дроб, етанолът преминава през кръвообращението към други органи. Той потиска производството на вазопресин, известен също като антидиуретичен хормон, което е и причината алкохолът да предизвиква по-честото ходене до тоалетната.

Попаднал в мозъка, алкохолът мигрира от фронталния кортекс (управляващ мисленето и действията ни) към областите на мозъка, отговорни за въздържанието и центровете на удоволствие, за да удари накрая в частите, отговорни за паметта и моторната координация.

И никой не знае защо и как се случва това. Пиянство изглежда, че работи чрез същата невронна архитектура, която бензодиазепините като валиума използват. Първо се чувстваш добре, след това ти се приспива и накрая се чувстваш доста зле.

Точно както никой не знае как работи пиянството, никой не е напълно сигурен и в спецификите на махмурлука. Веднъж щом тялото приключи с обработването на целия поет етанол (в рамките на няколко часа) започват да се появяват и неприятните симптоми, описани по-горе.

Има различни разработени хипотези за това какво го причинява – може да са остатъчни отровни вещества, които се получават от обработката на алкохола, може да е електролитен дисбаланс или да идва от неалкохолна съставка в питиетата.

Една от актуалните теории в момента е, че махмурлукът е някакъв хиперактивен имунен отговор на организма срещу наливането с алкохол, която би обяснила защо понякога отпадналостта от махмурлука прилича на отпадналостта при грип.

Страданията след препиване са свързани с повишени нива на имунни молекули, наречени цитокини, особено интерлевкин -10, интерлевкин -12 и интерферон-гама в кръвта и слюнката. По принцип цитокините могат да бъдат възпалителни и противовъзпалителни. При поемането на алкохол са активирани възпалителните.

В подкрепа на тази теория е и фактът, че няколкото тествани досега лекарства срещу махмурлук са противовъзпалители.

Колкото до обичайните решения като мазна закуска, люто шкембе, чаша сок и т.н. – все още няма реални научни тестове, които да измерят техния ефект.

Едно изследване на махмурлука от 2012 г., което за времето си изглеждаше като сериозен пробив, тества медикамент, наречен дихидромирицетин, изолиран от японско стафидено дърво – от което се прави традиционна китайска и японска напитка за лекуване на пиянство и махмурлук – се оказа, че действително работи (поне донякъде). Във варианта си за масова употреба и изписване без рецепта обаче лекарството има по-намалена способност за действие.

Колкото до повечето подобни медикаменти, които претендират, че могат да лекуват махмурлук, проблемът е, че в голямата си част нямат достатъчно качествени тестове зад себе си, които да дадат сигурност.

Засега най-сигурният начин човек да намали ефекта на махмурлука е пиенето на вода между питиетата. Това ще помогне за забавяне на прогреса на алкохола през червата ви и може би дори ще раводни ефекта на алкохола върху стомашно-чревния тракт.

Но преди всичко – ще забави самото ви пиене. Така че ако между различните напитки пиете и по нещо безалкохолно, не просто ще забавите напиването, но най-вероятно ще облекчите състоянието си на следващата сутрин.

twig.bg

Advertisement

Facebook