Connect with us

БулевАРТ

Световен ден на „Междузвездни войни“

Публикувана

на

Международният ден на „Междузвездни войни“ е неофициален празник, който събира феновете на космическата приключенска поредица всяка година на 4 май.

Защо точно тази дата? Тя е избрана заради играта на думи, която се получава с често използваната във филма реплика “May the force be with you” (Нека силата да бъде с теб). Девизът, с който рицарите джедаи си пожелават успех в начинанията, звучи почти идентично с преиначеното “May the fourth be with you” (англ. fourth — четвърти и англ. May — май).

Няколко тайни от историята на поредицата:

1. Много холивудски режисьори не харесват ранната монтирана версия на „Междузвездни войни“ 

Според фантастичната книга на Питър Бискинд „Волни ездачи и разярени бикове“, Джордж Лукас прожектира ранна монтирана версия на „Междузвездни войни“ точно след края на снимките в Лондон.

Специалните ефекти не са завършени и въздушните боеве са монтирани с кадри на самолети, сражаващи се във филми за Втората световна война. Колегите му режисьори, сред които Стивън Спилбърг, Франсис Форд Копола, Брайън де Палма и Джон Лендис, присъстват на прожекцията. Когато се включват светлините, всички изглеждат поразени и мълчат. Тогавашната съпруга на Лукас – Марша, плаче. „Надписите в началото изглеждат все едно са написани на пътя“, заявява де Палма. „Траят безкрайно. Безсмислици.“

Лендис пита Лукас: „Джордж, всички в космоса ли са бели?“ Спилбърг обаче подкрепя каузата и казва на притеснения Лукас, че филмът му ще спечели милиони.

2. Връзката на „Междузвездни войни“ с Роналд Рейгън

Музиката на Джон Уилямс за „Междузвездни войни“ се е превърнала в легенда. Тя е сред най-прочутите в историята на киното. Но малцина знаят, че тя е вдъхновена, да не кажем направо заимствана от музиката на Ерих Волфганг Корнголд към филма от 1942 „Кинг Роу“, в който играе изгряващ актьор на име Роналд Рейгън.

Музиката на Корнголд е толкова популярна, че музикалният отдел на Warner Bros, залят от искания, е подготвил типов отговор за заявки за записи или ноти (филмовата музика за не-мюзикъли не се разпространява комерсиално в продължение на доста години).

По-късно Рейгън пожелава оригиналната симфонична музика на „Кинг Роу“ да звучи по време на встъпването му на президентския пост.

3. Алек Гинес (Оби-Уан Кеноби) счита „Междузвездни войни“ за „приказни глупости“ 

Официалната биография на Алек Гинес съдържа поредица от писма, писани от актьора, играл Оби-Уан Кеноби, свързани с „Междузвездни войни“. Преди да подпише договора за филма, той пише на приятел: „Предложиха ми филм (20th Century Fox), който може и да приема, ако предложат достатъчно пари. Лондон и Северна Африка, започва в средата на март. Научна фантастика, което ме кара да се колебая, но е режисиран от Пол Лукас, който е правил „Американски графити“, заради което съм склонен да се съглася. Голяма роля. Приказни глупости, но може да се окаже интересно“.

4. Никой от актьорите в „Междузвездни войни“ не разбира диалозите 

Друго от писмата на Гинес идва от снимачната площадка на „Междузвездни войни“: „… нови абсурдни диалози стигат до мен през ден на парчета розова хартия – и нито един от тях не прави героя ми ясен или поне поносим“, пише той на приятел.

„Мисля си, слава богу за прехраната, която ми осигуряват до следващия април, дори и „Yahoo“ да се провали след седмица…“ („Yahoo“ е пиеса, в която Гинес играе по онова време – и няма нищо общо с едноименната технологична компания).

Проблемите на екипа с диалога са потвърдени и от Кери Фишър (принцеса Лея), която заявява: „Никой от нас не знаеше какво говорим“. А Харисън Форд се прочува с коментара си по време на снимките: „Можете да напишете тези глупости, но не можете да ги изречете“.

5. Първоначално Хан Соло е замислен като зелено извънземно 

За прототип на Хан Соло е използван на шега приятел на Лукас – Франсис Форд Копола, но замисълът на режисьора първоначално е този герой да е извънземен. В 132-страничната чернова на сценария на Лукас, завършена през 1974-та, Соло е описан като зеленокожо извънземно без нос и с гигантски хриле.

Във втората чернова, Соло представлява наподобяващ Джак Спароу космически пират, но към третата чернова, Лукас вече оформя окончателния герой на Соло, описвайки го като „Корав, подобен на Джеймс Дийн, космически пилот, на около 25 години. Каубой в космически кораб – простичък, сантиментален и твърде самоуверен“.

6. Пухкавите чехли на Великия Моф Таркин 

Питър Къшинг, театрален актьор-ветеран, който играе губернатора Моф Таркин, се снима само за 5 дни в „Междузвездни войни“, но не може да търпи високите до коленете ботуши на героя си (краката на Къшинг са широки, 44 номер, така че ботушите са му твърде стегнати).

Според Къшинг той моли Лукас след първия снимачен ден да го снимат само от кръста нагоре.

„Той любезно се съгласи – и ми разрешиха да ходя до края на снимките наоколо, изглеждайки много абсурдно като „Великия Моф Таркин“ с меки пухкави чехли!“, спомня си Къшинг.

И наистина има снимка от снимачната площадка на Къшинг по чехли.

twig.bg

 

Advertisement

Facebook