Connect with us

БулевАРТ

Световен ден на мързела

Публикувана

на

10 август е Световният ден на мързела. Той се отбелязва повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Най-вероятно първите ентусиасти ги е мързяло да запишат точната дата.

Мнозина вярват, че мързелът е движеща сила на прогреса. Ако не беше той, днес нямаше да имаме  дистанционно, пералня, асансьор и куп други технологични удобства.

Девизът на празнуващите е: „Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо.“

Църквата смята мързела за смъртен грях, но той винаги се е смятал за привилегия на богатите. Абсолютното бездействие на 10 август позволява да си похапвате сладолед, шоколад и всякаква храна, която някой би ви доставил, докато сте се излегнали на дивана пред телевизора или подремвате на плажа.

Мързелът определено е изключителна черта на човешкия вид. Освен изключително полезна, тя е и една от най-честите причини за бързия прогрес на човечеството.

Замислете се: на мързела ние дължим страшно много. На него дължим колите, консервираната храна, вътрешната тоалетна. Разбира се, че за да се постигне всичко това, е необходим мозък, изобретателност и желание за развитие, но изначално е бил мързелът.

На някой му е писнало да прави нещо и е измислил начин как да си спести усилията.

В днешни дни, особено у нас, на мързелът се гледа като на мръсно нещастно животно и ако, не дай си боже, кажеш, че те мързи да направиш еди-кое-си, биваш изгледан отгоре до долу с най-кръвнишкия поглед.

twig.bg

 

Advertisement

Facebook