Connect with us

Без категория

Тайната столица на Бавария Нюрнберг

Публикувана

на

Нюрнберг е почти на хиляда години огледало на германската история. Наричат града тайната столица на Бавария.

Градът, който Адолф Хитлер превръща в „град на партийните конгреси“, днес цели да бъде „град на мира и човешките права“ – активен застъпник на толерантността и правата на човека.

И до днес огромната крепост, чието изграждане е започнало още през 1140 г. по времето на император Конрад III, а след това е била разширявана до 17 в., определя облика на града. Стотици хиляди посетители годишно се пренасят назад във ранната Нова епоха и Средновековието – епохи, които тук са останали живи. Историческата част на Нюрнберг свършва – или започва – от крепостта.

Hours before the sun set in Nuremberg Germany

От 1050 до 1571 г. тя е резиденция на всички императори на Свещената римска империя и принадлежи към най-известните императорски дворци от Средновековието. Може да се разгледа замъкът, основната сграда, с богато обзаведените императорски стаи, романската двукорабна църква, дълбокият кладенец и кулата Зинвел. Освен това императорският дворец разполага и с дворцова градина. През многовековната история на развитието на императорския дворец са достигнали сведения за множество градини, които не са запазени. Така например още най-старото изображение на императорския дворец от 1425 г. представя паркови дървесни насаждения, обградени от жив плет. Император Фридрих III (1440 – 1493 г.) разпорежда от южната страна на замъка да бъдат култивирани висящи градини, подобни на градините на източната царица Семирамида, разположени върху стълбове с надвиснали лозници, цветя и овощни дръвчета. Между 1538 и 1545 г. от северната и западната страна са изградени бастиони, върху които по-късно е разположена днешната градина. Върху големия бастион цъфтят рози на специална площадка, оградена от един ред дървета. Централната рондела е оградена от стриктно изрязана площадка от кленово дърво.

Нюрнберг

През неговите порти преди пътниците са влизали в града, а днес тук може да се види пъстра смес от стари и нови занаяти. Можете да наблюдавате занаятчиите по време на работа и да си купите ламаринени играчки и кожени кесии, но естествено и световно известните оригинални нюрнбергски меденки. Усет към историята проявяват гражданите на Нюрнберг и по отношение на любимото си ястие Нюрнбергер ростбратвурст, който се продава там още от първата половина на 14-ти век. От онова време се приготвят по стара рецепта вкусните малки вурстчета в историческите кръчмички, например в „Братвурстгльоклайн“ недалеч от Хандверкерхоф. Тук са се хранили търговци и пътници от цял свят, но и граждани, занаятчии, хора на изкуството и учени от свободния райхсщат Нюрнберг, сред които Петер Хенлайн, Ханс Бехайм, Албрехт Дюрер или Ханс Закс. Сами ще се уверите, че пътуването по техните стъпки е и кулинарно удоволствие. Като цяло може да се каже, че за всеки, който иска да се докосне до историята, може би дори на чаша прясно налята бира в някоя от многото кръчми в Стария град, Нюрнберг е истинско удоволствие.

Нюрнберг

Който поеме по този маршрут, ще се удивява на богатството от исторически сгради и места, които предлага градът – огромните градски крепостни стени, прекрасни, богато украсени църкви, изградени с много фантазия кладенци, свидетелствата на световната търговия от онова време, къщата Фембохаус приютила Нюрнбергския градски музей или замъкът- музей Тухершлос, който изглежда така автентично, като че ли бившите му обитатели са излезли само за малко на разходка. Още преди столетия Нюрнберг е бил център на фината механика.

Богатите граждани дори са могли да си позволят преносими часовници, така наречените „нюрнбергски яйца“.

Нюрнберг

От това велико време са останали къщата на Албрехт Дюрер, където художникът е живял много години, и двете прекрасни сгради на кметството. Свидетелства на фалшиво величие обаче са някои други исторически места в Нюрнберг като Документационният център Райхстагсгеленде, където националсоциалистите са провеждали вдъхващите си ужас паради, и зала 600 на Съдебната палата, от 2010 г. Мемориален музей за Нюрнбергските процеси, където през 1946 г. са били осъдени главните престъпници от времето на националсоциализма. Задължителни спомени за тъмните петна в историята на Нюрнберг, които завинаги ще останат част от нея.

Нюрнберг

Германският национален музей, Къщата музей на Албрехт Дюрер, Новият музей за изкуство и дизайн, Центърът за документация на Националсоциалистическата германска работническа партия – повече от тридесет музея предлагат своите експозиции на различни теми.

Под мотото „Назад към Дюрер“ Къщата музей на Албрехт Дюрер пресъздава мястото, където е живял и работил художникът със съпругата си Агнес. Специална атракция е ателието за рисуване и печатане от минала епоха, в което се демонстрират художествени техники. Лично „стопанката“ – актриса, облечена като Агнес – развежда посетителите из къщата и чрез слушалки разказва на пет езика за ежедневието в домакинството на художника.

Дюрер

След смъртта на Дюрер много от произведенията му са загубени и до днес са запазени около 90 картини, 100 гравюри, 300 дърворезби и 400 илюстрации на книги, някои от които могат да се видят в музеи по целия свят, включително и в Германския национален музей в Нюрнберг. Последно място за почивка художникът намира през 1528 г. в гробището „Свети Йоан“. За бележития творец напомнят още неговият паметник на площад „Дюрер“ и гимназия „Дюрер“.

Радостни мисли обземат обаче посетителите през декември по време на разходка по Нюрнбергския коледен базар, който от 400 години кара Стария град да засияе в хиляди светлини и да заблестят не само детските очи. Или в Музея на играчките с неговите експонати, чийто произход води назад до ранната Нова епоха. Или накрая в Музея на железниците, в който „Адлер“, първият локомотив в света, ни връща далече в началото на модерната мобилност. Малко по-далеч в миналото ни пренася Германският национален музей – най-големият културно-исторически музей в Германия. Около 1,3 милиона експонати хвърлят фантастичен мост във времето от началото на историята през Средновековието, Барока, Ренесанса и Възраждането до 19. век. Назад във времето ни връща и занаятчийския център Хандверкерхоф, който се намира точно срещу Централна гара, изградена в стил необарок.

Световноизвестният Музей на играчките в Нюрнберг се простира на площ от 1400 м2. Зад ренесансовата фасада на буржоазна къща, в сърцето на стария град, на четири етажа се разкрива културната история на играчките от античността до наши дни. Играчки от дърво и ламарина, кукли, ръчно изработени играчки от следвоенните години или такива, произведени по съвременни високи технологии.

Нюрнберг

От откриването му през 1971 г. музеят, който се дължи на колекционерската дейност на Лидия и Паул Байер, успява да привлече над 4 млн. гости от страната и чужбина. Повечето от изложените обекти са резултат от десетилетната колекционерска дейност на семейство Байер. Още в началото на 20-те години на миналия век, когато почти никой не придава културно-историческа стойност на играчките, двамата съпрузи започват да създават обширната си колекция. Частният музей на Лидия Байер е достъпен за широката общественост първоначално във Вюрцбург. През 1966 г. град Нюрнберг приема музейната сбирка на Байер. През 1971 г., подкрепен от

Фондацията на музеите на играчките, музеят се настанява в къщата на Халер на Карлщрасе. Под ръководството на д-р Лидия Байер, дъщеря на съпрузите Байер, музеят на играчките се развива в един изключително успешен музей от международна величина. През 1989 г. изложбената площ се разширява до 1200 м2, а през 1998 г., след реконструкция на покрива – до 1400 м2. През 1994 г. музеят е включен в списъка на музеите на град Нюрнберг. Нюрнбег е бил и е град на играчките със световно значение: традициите му се простират от “ майсторите на дървени кукли“ през Средновековието, през изключителните производители на калаени фигурки и многобройните фабриканти – производители на играчки от ламарина, от индустриалната ера до най-известния в света панаир на играчките днес. За радост на безброй деца от рога на изобилието на Норис през вековете над целия свят се излива истински порой от играчки -кукли, кукленски стаи и кухни, фигури от дърво, калай, ламарина или хартия, както и магически апарати, игри, конструктори, парни машини, коли и железници. С многобройни експонати от музейните сбирки и от частни колекции изложението илюстрира успешното съчетание между нюрнбергски занаяти, търговия и индустрия през вековете.

twig.bg

 

Реклама
Advertisement

Facebook