Connect with us

Звездни

Уинона Райдър на 48: тъмно кафявите очи, запечатали цяла епоха в киното (Галерия)

Публикувана

на

Tя създава някои от най-запомнящите се женски образи в киното на 90-те години. Тя е странна и секси, престижна и ъндърграунд.Тази нестандартна актриса е дори по-ексцентрична отколкото хората предполагат.

Уинона Райдър – кралицата на киното през 90-те години днес празнува рожден ден. През 90-те Уинона Райдър е навсякъде – в готически спектакли, романтични драми, исторически фрески, сюрреалистични хорър фантастики и алтернативни американски филми.

 

С нейното мистериозно, леко момчешко, меланхолично и еротично излъчване тя е перфектен избор за готическата приказка на Тим Бъртън „Едуард с ръцете ножици“. Неизбежният романс на Райдър с Джони Деп, който играе главната роля във филма, е направен изцяло от материята на деветдесетарския Холивуд. Райдър се потапя в пищната естетика и на друг готически епос от началото на десетилетието – „Дракула“ на Копола, и става предпочитана актриса за атмосферични костюмни драми.

Скорсезе я избира за „Невинни години“, Биле Аугуст я ангажира в „Къща на духовете“ , Никълъс Хитнър я режисира в „Лов на вещици“. В същото време бунтарската и невротична природа на Райдър я отвежда в обятията на независими майстори като Джим Джармуш и неговия опус „Нощ над земята“. Уинона е на мястото си още в черно-белия мета коментар на Уди Алън за живота на звездите „Знаменитости“ и „Луди години“ на Джеймс Манголд за проблемите на млади жени с психични проблеми. Визионерът Жан Пиер-Жьоне се вдъхновява от понякога безполовото излъчване на Райдър и я прави чувствителен андроид в „Пришълецът: Завръщането“.

Уинона Райдър

 

Изгряла като млада и неразбрана бунтарка през 90-те, тя е продукт на семейство от хипи отломки. Ражда се във ферма близо до градчето Уинона в Минесота и е кръстена на него. Родителите ѝ са артистични хора с дълбоки връзки в битническото движение и психеделичната субкултура. Неин кръстник е Д-р Тимъти Лиъри – гуруто на философията за отваряне на съзнанието чрез консумация на халюциногенна дрога.

Това обяснява много неща. Както и обстоятелството, че семейството на Райдър отива да живее в комуна без електричество и телевизия в края на 70-те, когато Уинона е на седем години.

Хипи съществуването не продължава много, но оставя трайни следи в съзнанието на Райдър.

Тя описва себе си като аутсайдер в училище и твърди, че един път група момичета я помислили за слабо и женствено момче и я пребили с викове „Хей, педалче!“. Години по-късно тя срещнала една от насилничките, която не я разпознала като своята жертва, но знаела, че е младата звезда Уинона Райдър. Момичето поискало автограф, а Уинона припомнила случката и ѝ казала да си го начука.

Уинона Райдър

Уинона Райдър проявява своя артистичен апетит отрано и успява да си осигури редовни и важни роли още в тийн годините. Успехът се разгръща паралелно с депресиите, друсането, делюзиите, лудешките холивудски партита и влюбването в неподходящите гаджета. Райдър разчита на викодин, диазепам, оксикодон и други вещества, за да премине през стреса на славата и да избяга от капаните на собствената си нестабилна психика.

Официалното публично падение на Райдър символично идва с края на нейното десетилетие – 90-те.

През 2001-а тя е арестувана след като се опитва да открадне дизайнерски дрехи и аксесоари от тузарски магазин в Бевърли Хилс на стойност няколко хиляди долара. Тя е неадекватна и на наркотици. Инцидентът осветява кризата в живота на актрисата. Уинона признава за борбата с депресията и играта с дрогата.

Краят на 90-те носи крах за една от кралиците на епохата. Но напоеното с носталгия съвремие ѝ поднесе възможността за възкресение и изкупление, а тя се възползва благодарение на перфектно озаглавения сериал Stranger Things.

twig.bg

Advertisement

Facebook