Connect with us

Звездни

Великият импровизатор Робин Уилямс – усмивката, която светът загуби

Публикувана

на

Той беше Големият Шегаджия. Комедиен титан, който винаги беше в центъра на вниманието. Той ще остане незабравим с умението си да разсмива с маниакална енергичност дори най-закоравелите циници. Вихър от смях, който за жалост няма повече да усещаме…Обама го каза най-добре: Робин Уилямс беше авиатор, доктор, духчe, бавачка, президент, университетски професор, какафоничен Питър Пан и всичко помежду. Но беше единствен по рода си. 

Изминаха 5 години от смъртта на великия комик.

Пътят на Робин Уилямс от „джудже“ до „супернова“ в Холивуд прилича на пътуване със скоростно влакче, изстрелване с катапулт или пък опустошение от ураган. От първите му появи на малкия екран до първата му номинация за Оскар за главна мъжка роля минават десетина години, в които актьорът пленява публиката с уникалната си способност да импровизира и да изкривява гласа си по невъобразими начини, с безкрайната си енергичност и непринуденост.

Актьорът премина през цяла серия от лични проблеми. През 2006 година постъпи в клиника за рехабилитация,  за да се бори с алкохолизма, а две години по-късно Марша Гарсез, негова съпруга от 20 години и майка на две от децата им, подаде документи за развод. Тя изтъкна като причина „непреодолими различия“.

А после, през март 2009 година, актьорът бе приет в болница след болки в гърдите. Наложи се спешна операция за подмяна на аортна клапа. Това го принуди да отложи планираното си шоу, което трябваше да бъде моноспектакъл.

В началото на кариерата си, Уилямс се бореше с пристрастяването си към кокаина и алкохола. „За мен кокаинът беше място, където да се скрия“, заяви актьорът пред сп. People през 1988 година.

„Повечето хора стават хиперактивни, когато са на кока. А при мен просто светът започваше да се движи по-бавно“.

Робин Уилямс за първи път спря наркотиците и алкохола през 1982 година, след смъртта на близкия си приятел Джон Белуши (който почина от свръхдоза наркотици в „Шато Мармонт“). Бременността на първата му съпруга Валери също допринесе за мотивацията му.

„Трагедията с Белуши ме уплаши“, сподели тогава Уилямс. „Смъртта му предизвика ужас в цяла група хора от шоубизнеса и предизвика масов отказ от дрогата. А на мен ми предстоеше и бебе в семейството. Знаех, че не мога да бъда баща и същевременно да продължавам да живея по такъв начин“.

Запитан от Guardian през 2010 година дали смъртта на близкия му приятел, актьора Кристофър Рийв, го е накарала да се върне към алкохола, Уилямс отговаря: „Не, причините са много по-егоистични. Просто буквално ме беше страх. И си мислиш – това ще премахне страха. Но алкохолът не го прави“.

 

Той беше семейния комик

Но за поколението на новото хилядолетие, Уилямс ще бъде запомнен предимно като семейния комик. Симпатично ексцентричен, преливащ от комедийна енергия, той създаде незабравими роли. От авантюристичната му изява като мъжа-дете Питър Пан в „Хук“ до озвучаването на Духа в „Аладин“ и ролята като стара английска бабка в комедийния мегахит „Мисис Даутфайър“, той беше готов да направи всичко – наистина всичко – за да разсмее хората.

Уилямс обаче не играеше само важна роля в живота на цяло поколение от деца; той бе многостранен, адаптиращ се комик, който бе харесван и от млади, и от стари, и от хомосексуални, и от хетеросексуални.

Да вземем например неговата екстравагантна роля като гей собственик на нощен клуб в Маями в „Клетка за птици“ на Майк Никълс, в който той преминава от роля в роля, за да се превърне в псевдорепубликански родител буквално за секунди. Или превъплъщението като Джоуи, отблъскващия търговец на употребявани коли в „Автокъща“…

Велик импровизатор

Той бе един от първите велики съвременни импровизатори, който подложи на тотална атака с хумор нищо неподозиращата аудитория. Дарбата на Уилямс за импровизация бе толкова голяма, че в телевизионната поредица „Морк и Минди“ сценаристите оставиха голяма част от сценариите празни, за да вместят неговите необикновени, оригинални импровизации.

Той бе безстрашен.

За него нямаше теми-табу. От Бог („Мислите ли, че Бог понякога се напушва? Аз определено го мисля… вижте птицечовката“), през тогавашния президент Джордж Буш-младши („Хората казват, че сатирата е мъртва. Не, тя не е мъртва; тя е жива и живее в Белия Дом“), до имиграцията („Статуята на свободата вече не казва ‘Дайте ми вашите бедни, вашите уморени, вашите потиснати маси“. Тя държи бейзболна бухалка и крещи: ‘И вие ли искате парче от мен?“).

Въпреки клоунския си комедиен образ, Уилямс изпълваше ролите си и с доста патос. Както в гореспоменатия разведен мъж, грижещ се за децата си, в „Мисис Даутфайър“, или като лишения от илюзии баща, който скърби за спокойния си живот като дете, в „Хук“.

Изключителен и в драматичните роли

Така че не е изненада, че Уилямс бе изключителен и в драматичните си роли. Той си спечели втора номинация за „Оскар“ за най-добър актьор за страхотното си изпълнение на ролята на Джон Кийтинг, учител по английски, който вдъхновява класа от преситени, богати тийнейджъри в „Обществото на мъртвите поети“. Четвъртата му номинация за „Оскар“ доведе до единствената статуетка в неговата колекция – за ролята на съчувстващ психотерапевт на изтерзания гений на Мат Деймън в „Добрият Уил Хънтинг“.

Речта от „Добрият Уил Хънтинг“

Речта, която той изнася пред Хънтинг във въпросния филм е напълно лишена от каквито и да е хумористични нотки, и излъчва красива уязвимост, която ще остане задълго в паметта на зрителите:

„Ако те питам за любовта, ще ми цитираш сонет“, казва той. „Но не си гледал жена с чувството, че си безкрайно уязвим. Не си имал чувството, че те разтапя с поглед. Че Бог е пратил ангел на земята специално за теб, че този ангел ще те спаси от дълбините на ада. Не знаеш какво е ти да си нейният ангел. Да я обичаш безкрайно, да си винаги зад нея, във всичко. И в боледуването от рак. Не знаеш какво е 2 месеца да спиш седнал в болницата, защото лекарите четат в очите ти, че свижданията не важат за теб. Не си понасял истинска загуба. Тя е възможна, само когато обичаш друг повече от себе си.“

След „Оскар“-а за най-добра поддържаща роля, Уилямс продължава впечатляващата си поредица от драматични роли, като тази на садистичен убиец в „Опасно безсъние“ на Кристофър Нолан, или най-плашещата роля – на самотен служител във фотолаборатория в „Експресно фото“.

Ролите, който ще останат незавършени

Предстоящите филми на Уилямс, онези, които той успя да завърши преди смъртта си, включват Тиодор Рузвелт в „Нощ в музея: Тайната на гроба“, който ще дебютира на 19 декември, както и комедията „Ш*бано коледно чудо“, в която си партнира с Джоел Макхейл.

Той също така бе приел да повтори ролята на Мисис Даутфайър в продължение, което предстоеше да бъде режисирано от Крис Кълъмбъс. Поредицата му за CBS „The Crazy Ones“ обаче бе прекратена на 10 май, след само един сезон.

twig.bg

Advertisement

Facebook