Connect with us

БулевАРТ

Всички пътища водят към…“Рома“

Публикувана

на

Глъчката около филмите, номинирани за Оскар не е необичайна, особено на холивудската арена, където провалът на един филм е успех за друг. Продуцираният от „Нетфликс“ мексикански филм „Рома“ на режисьора Алфонсо Куарон, както и първият драматичен филм на Питър Фарели с елемнти на комедия „Зелената книга“ са основните претенденти за спечелването на най-важната награда на Американската филмова академия – за най-добър игрален филм.

Критиците масово възхваляват филма на Алфонсо Куарон „Рома“ за Мексико през 70-те години, но почитателите на киносалоните не са доволни от начина, по който Netflix пуска филма си само в отбрани кина, преди да го качи за зрителите на стрийминг платформата си. Според критиците на този ход плановете на Netflix да пускат филмите си онлайн по същото време, по което и в киносалоните, заплашва традиционното ходене на кино в голяма степен. Дори и след като печели два Златни глобуса, Куарон беше питан за политиката на Netflix.

Филма „Рома“

„Мексикански филм в черно и бяло, на испански и езика на мищеките, без звезди – колко широко би било конвенционалното му показване в киносалоните?“, отговори той на свой ред. Интересно е как ще реагира Академията на тази ситуация, в която „Roma“ изглежда заплаха за статуквото. Предстои да разберем кой ще вземе наградата в неделя, 24 февруари, когато оскарите ще бъдат раздадени за 91-ви път на бляскава церемония в „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис. Тя ще бъде не само първата без водещ от 1989 г. насам, но и първата, за която легално могат да се правят залози в САЩ. Съображенията те да бъдат забранени досега бяха, че поне двама души – онези, които броят гласовете – знаят реалните победители предварително и е достатъчно да заложат само веднъж, за да не им се наложи да броят нищо друго, освен собствените си пари и то за дълго време.

Според залозите във Fan Duel най-големи шансове да спечели в категорията за най-добър филм има „Рома“, чийто режисьор Алфонсо Куарон води и в залозите за най-добър режисьор. Рами Малек е фаворит за най-добра главна мъжка роля, а Глен Клоуз – за най-добра актриса в главна женска роля. При поддържащите роли фаворити са Махершала Али от „Зелената книга“ при мъжете и Реджина Кинг от „Ако Бийл Стрийт можеше да говори“ при жените.

Във Великобритания, където традициите в залозите за кино отличията датират от години и са едно стабилно перо в букмейкърските компаниите, общата картина на предполагаемите фаворити не е много по-различна. Според букмейкърите на Острова, в категорията за най-добър филм основните шансове за отличие са при „Рома“ с коефициент 2/7, следван от „Зелената книга“ с 9/2. Третото място на „Фаворитката“ в залозите с коефициент 8/1 е и британският начин на букмейкърите да покажат, че няма начин Академията да гласува за британско заглавие в тази категори, но пък изненади винаги са възможни и историята го доказва.

При жените в главна роля заложените пари показват, че настроенията клонят основно към Глен Клоуз в „Съпругата“, следвана от Оливия Колман във „Фаворитката“, след това от Лейди Гага в „Роди се звезда“ и накарая Ялица Апарисио в „Рома“.

Сред мъжете в главни роли пък букмейкърите виждат най-големи надежди за Рами Малек с 1/4. След него е Крисчън Бейл във „Вице“ със 7/2, докато Брадли Купър остава на трето място сред залозите в Лондон с 16/1. След тях се нареждат Виго Мортенсен с 33/1 и Уилям Дефо с 50/1. В този случай би било забавно, ако някой заложи за Дефо, но пък за сигурна печалба е по-добре да се сложат пари за Купър и Бейл, отбелязва „Форбс“.

twig.bg

Advertisement

Facebook