Connect with us

Здраве

За цигарите и COVID 19 : Има ли никотинът защитен ефект срещу коронавируса?

Публикувана

на

Френски учени заявиха, че никотинът може да има защитен ефект срещу заразяване с коронавирус. Нещо повече – те ще започнат експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата „Питие Салпетриер“.

На какво се базира тяхната хипотеза? Оказва се, че сред хоспитализираните с COVID-19 пациенти се наблюдава малък брой пушачи.

До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 350 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и други 150 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекари.

Едва 4,4% от хоспитализираните пациентите са били пушачи. Т.е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80% по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст, отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура. От хората, които са били изписани (на средна възраст 44), 5.3% са били пушачи.

„Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от коронавируса, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма“, поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института „Пастьор“ и Колежа на Франция.

Учените обаче са категорични, че не искат да окуражават населението да започне да пуши, тъй като това носи потенциално фатални за здравето рискове и убива близо 50% от хората, тръгнали по този път.

Дори и да приемем, че никотинът предпазва пушачите от вируса, фактите са налице – тези, които все пак се заразят, често развиват по-сериозни симптоми заради токсичния ефект, който тютюнът има върху дробовете.

twig.bg

Advertisement

Facebook