Connect with us

Здраве

За постоянната умора по време на карантина: кои са причините и как да я преодолеем?

Публикувана

на

Много хора пишат в социалните мрежи, че се чувстват по-уморени от обикновено по време на карантината. Ако преди са успявали да останат будни до късни часове, сега си лягат не по-късно от 22:00. Мнозина се чудят на какво се дължи това, при положение че сега вършат значително по-малко неща.

Чувството на умора, което изпитвате, най-вероятно е свързано с психическото натоварване, породено от COVID-19, отколкото от нещо физическо. Изтощението може да има и физически, и нефизически причини. След като избягаме 5 км, ние заслужаваме малко почивка. След заболяване пък имаме чувството, че буквално сме изпити и уморени поне 2 седмици.

Изследванията обаче показват, че умората може да бъде предизвикана и от психологически състояния като например стрес и тревожност. В сегашната ситуация дори монотонността може да ни кара да се чувстваме изтощени.

Съответно напълно възможно е това, което да ни изтощава, да е именно психологическите тревоги, породени от коронавируса. Как да си възвърнем енергията?

Фаза на настройване

Нужен е период на адаптация и преход. Това отнема време и протича в няколко фази.

Първата седмица на адаптиране включва откъсване от предишния начин на живот и работа и установяване на нови взаимодействия. Това обикновено се постига в рамките на 4-5 дни, след което нещата започват да изглеждат по-улегнали и предсказуеми.

През първата седмица от карантината хората може да се чувстват унили и тъжни. Това е нормално за фазата на адаптиране. Недейте да се тревожите твърде много – бъдете сигурни, че това ще премине и през следващата седмица ще се чувствате по-добре.

Преходът към нова среда може да бъде улеснен с воденето на дневник. Може би ще ви бъде полезно, ако си записвате вашите мисли и чувства. Впоследствие можете да преглеждате постигнатия от вас прогрес и да видите как точно сте се настроили към промяната.

Функционалната адаптация към новия начин на живот обаче се случва след около 3 месеца. Важно е обаче да знаем за един конкретен период, който настъпва към третата седмица. Тогава човек може да се поддаде на силни чувства на меланхолия и да се деморализира.

В този случай основната тревога е, че каранатината може да е постоянна. Щом тази фаза отмине обаче, тези чувства на безнадеждност повече няма да се завърнат.

Акцентирайте върху структурата

Следващия урок, свързан с това как да бъдем по-енергични, идва от хората, поставени в ситуация на оцеляване. За да избегнем изпадането в състояние на апатия или ниска мотивация, е важно да структурираме деня си по максимално ясен начин.

Структурирането ни позволява да възвърнем част от контрола върху живота си и пречи на натрупването на т.нар. „празно“ време. Без нея рано или късно ще осъзнаете наложените върху вас ограничения и може да се почувствате така, сякаш сте изпаднали в неконтролирана безтегловност. Моменти като тези засилват апатията, влияят лошо на съня и карат хората да пренебрегват личната си хигиена.

Ползите от структурата могат да бъдат видени ясно в един конкретен пример от нашата история. През 1915-а сър Ърнест Шакълтън и неговият екипаж от кораба „Ендюрънс“ са принудени да оцеляват при екстремни условия в Антарктика. Ето защо той решава да наложи строга рутина на подчинените си.

Шакълтън е бил добре запознат с предишната експедиция на кораба RV Beglica, който се озовава в сходна ситуация през 1898-а. Тогава капитанът не установява каквато и да било рутина и екипажът страда от нисък морал (особено след смъртта на Нансън, котката, живееща на кораба).

twig.bg

Advertisement

Facebook