Connect with us

Афиш

За първи път в Пловдив: 30 бетонни къса от Берлинската стена

Публикувана

на

Единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена ще видят гостите на  града под тепетата, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Изложбата „Art Liberty“ е разположена по дължината на главната пешеходна улица „Княз Александър I Батенберг“ от 12 януари 2019 г. и ще може да бъде разглеждана до 30 март.

Берлинската стена

Мотото на уникалната изложба, с която ще се отбележи 30-та годишнина от падането на Берлинската стена, е „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“ и ще бъде официално открита по-късно днес от кмета на града Иван Тотев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и посланика на Франция у нас Ерик Льобедел. Това каза в интервю за БТА заместник-директорът на фондация „Пловдив 2019“ Виктор Янков. Изложбата „ART LIBERTI“ – „Изкуство на свободата“ в централната пешеходна зона на Пловдив. Показани са 25 оригинални бетонни парчета от Берлинската стена. Всяко от тях е с тегло около 200 килограма.

Берлинската стена

Изложбата е единствената и най-голяма пътуваща колекция от фрагменти от Берлинската стена и включва 30 бетонни къса. Те са собственост на френския колекционер и куратор Силвестър Верже, който е с дългогодишна практика както в класическото изкуство, така и с големи изложби в публичното пространство. Виктор Янков уточни, че за организаторите от Пловдив е било изключително предизвикателство да покажат изложбата не в галерия или музей, а на улицата, където може да бъде видяна от всеки, който минава през центъра на Пловдив.

Пловдив е първият град в Европа, в който изложбата се показва

 

Изложбата е създадена специално по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена и представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на 20-ти век и съвременни стрийт артисти. Според Янков, за Пловдив е чест да бъде първият град в Европа, в който тя се показва и в който за първи да се чества 30 години „Европа без граници“. По думите му инициативата „Европейска столица на културата“ е наклонила везните към Пловдив и е помогнала градът ни да се пребори с Берлин и Москва, които също ще покажат изложбата, но в един по-късен етап през годината.

Берлинската стена в учлиното изкуство

За откриването на изложбата в Пловдив ще дойдат и някои от художниците, които са рисували от западната страна на стената, в Западен Берлин, преди 1989 година. Те ще могат да разкажат на пловдивчани и гостите на града какво е било усещането да рисуваш върху един символ на несвободата. А днес, 30 години по-късно, именно Пловдив може да заяви силно европейско послание за заедност, част от мотото на проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Именно най-младата членка на Европейски съюз, допълва Янков, може да отправи силно послание за тези изконни европейски ценности.

Късове от Берлинската стена с рисунки в Пловдив

Всеки един от експонатите има свое послание за Европа.

Всеки един от тези бетонни късове, които са с различни размери, има своето послание. Това са ключови послания за свобода, за Европа, а някои от рисунките са с изключително чувство на хумор, разказва Виктор Янков. По думите му има и такива, които изобразяват ключови артисти и музиканти, които са живели в Берлин тогава и които са оставили траен отпечатък както в онова време, така и към днешна дата. Това са символи на протест, на свобода преди и през 1989 година. Върху тези късове са рисували и млади художници, стрийт артисти, които са родени след падането на Берлинската стена.

Берлинската стена в уличното изксуство

В изложбата участват автори от различни поколения

Участието на художници от различни поколения е интересна комбинация, която ще даде възможност на публиката в Пловдив да припознае и да разбере малко повече за това колко струва падането на тази стена, в преносния смисъл на думата, и какво ни носи това днес, казва Янков. Произведенията говорят за свободата на словото, за свободата на изкуството и това, по думите му ще остави траен отпечатък в гражданите на Пловдив.

twig.bg

Advertisement

Facebook