Connect with us

Лайфстайл

Зрелостта започва вече на 30, а не на 18 години

Публикувана

на

Ако лудориите 20-годишните ви приличат на детинщини, не се притеснявайте. Специалисти по мозъка обявиха, че той се развива напълно чак след 30-ата година, съобщи в. „Дейли мейл“.

Макар и пълнолетието официално да започва на 18 години, идеята, че това е началото на зрелостта, става „все по-абсурдна“. На тази възраст мозъкът все още претърпява основни промени. Индивидуалният път от юношеството до зрелостта варира и някои хора преминават през прехода по-бързо.

 

Двайсетте години са период, през който хората са много податливи на психични заболявания. Вероятността от тях намалява след 30-ата година. „Да дадем дефиницията кога човек преминава от детството в зрелостта, изглежда все по-абсурдно. Преходът е много по-нюансиран“, каза проф. Питър Джоунс от университета Кембридж на пресконференция в Лондон. „Предполагам, че за образователната система, здравеопазването и правната система, е по-удобно да има дефиниция“.

„Няма детство и след това зрелост. Хората вървят по път, те са на траектория“, заяви проф. Джоунс преди международен конгрес по невробиология в Оксфорд. Младите хора могат да станат бързо професионалисти след училище или университета, но за мозъка им са необходими още десетина години, за да достигне до зрелост. Проф. Даниъл Гешуинд от университета на Калифорния в Лос Анджелис подчерта индивидуалността в мозъчното развитие и каза, че е грешка образователните системи да се фокусират върху групите, а не върху отделните ученици и студенти.

Плащането на сметките за дома, прането, гладенето, напускането на дома на родителите са сред признаците, че човек вече е възрастен, установи британско изследване, цитирано от в. „Индипендънт“. Други сигнали, че си пораснал, са да харесваш да живееш в чиста къща, да си правиш сметките, да започнеш да правиш вноски за пенсия, да имаш деца, родителите вече да не взимат финансовите решения вместо теб.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook